Тестостеронът понижава способността за съпричастност

Изследване на университетите в Кембридж и Утрехт за първи път показа, че допълнителният тестостерон понижава способността на хората да „четат мисли“ - показател за съпричастността, съобщи EurekAlert.
Изследването има голямо значение за андрогенната теория за аутизма, тъй като тестостеронът е андрогенен хормон, и потвърждава предишни изследвания, стигнали до извода, че активирането на хормона в по-късния етап от живота се организира още от ранното развитие на мозъка.
Проф. Джак ван Хонк от Университета в Утрехт и проф. Саймън Барон-Коен от Кембридж провели изследването, като анализирали способността на доброволците да разберат какво мисли или чувства друг човек от снимки или изражения на лицето. „Четенето на мисли“ е един от аспектите на съпричастността – умение, при което се наблюдава сериозно полово неравенство в полза на жените. Учените тествали 16 млади жени, тъй като жените като цяло имат по-ниски нива на тестостерон от мъжете. Решението да бъдат тествани само жени било взето заради по-голямата възможност да се наблюдава намаляване на способността им на съпричастност. Учените не само установили, че допълнително приетият тестостерон понижава значително тази способност, но и че ефектът е до голяма степен предвидим от нивата на пренаталния тестостерон.
„Откритието е вълнуващо, защото то предполага, че пренаталните нива на хормона определят ефекта на тестостерона на по-късен етап от живота“, обясни проф. Джак ван Хонк.

Станете почитател на Класа