Без езика числата нямат смисъл

Хората имат нужда от език, за да разбират числата. Това откритие, за което дълго се предполагаше, но вече има доказателства, може да хвърли светлина върху начина, по който децата придобиват разбиране за числата, съобщи „Ню сайънтист“.
Предишни изследвания сред племената в Амазония, в чиито езици няма думи за числа, по-големи от три, или както е в случая с пираха, нямат думи за никакви числа, показват, че те трудно разбират точни количества. Досега обаче не беше ясно дали това е така, защото при тях няма думи за по-големи числа или защото те идват от култури, в които разбирането за точните числа не се смята за значимо.
Психолози от Университета на Чикаго изследвали глухи хора от Никарагуа, които са създали собствен жестомимичен език, за да комуникират. Въпреки че те работят и използват пари, в техния език няма никакви думи, които да обозначават числа. Затова учените сметнали, че техните математически способности би трябвало изцяло да зависят от езика. Учените тествали разбирането им за числата, като помолили участниците в изследването да направят резюме на картинни разкази, в които числата имали важна роля, като например история за десет овце в кошара. Испаноговорящите никарагуанци, които не били глухи, и глухите хора, използващи обикновен жестомимичен език, се справили безпроблемно с тези задачи. Никарагуанците, използващи собствения си жестомимичен език обаче, се справяли единствено с най-малките числа. Над три и четири те често били неточни и когато трябвало да обозначат десет овце например, показвали девет пръста.
Експериментът не показва точно кой езиков компонент е критичен за развиването на усет към точния брой. Учените обаче предполагат, че това е последователността от цифри, която всички говорещи деца научават в най-ранна възраст, още преди да разбират, че думата „четири“ например се отнася за четири предмета.

Станете почитател на Класа