Водната бълха се оказа с повече гени от човека

Въпреки че е проста форма на езерен живот, от гледна точка на генетичната сложност обикновената водна бълха изпреварва човека. Американски учени установиха, че дългото 1 мм същество има повече гени от всички известни досега животни, съобщи „Дейли мейл“. В неговата ДНК са събрани около 31 000 гена. За сравнение хората имат едва около 23 000 гена.
Обикновената водна бълха Daphnia pulex е първото ракообразно, чийто геном бе разкодиран. На пръв поглед Daphnia изглежда съвсем обикновена с прозрачното си тяло, фасетни очи и проста нервна и кръвоносна система. Нейният геном обаче не само е много голям, а е и пълен с изненади.
„Повече от една трета от гените на Daphnia не са срещани при нито един друг организъм – те са напълно нови за науката“, обясни д-р Дон Гилбърт, един от изследователите от Университета на Индиана. Необикновеният геном на животното отразява и особеното му поведение, което отдавна е предмет на интерес от страна на учените. Водната бълха притежава уникални начини за реакция при стрес, тя се адаптира към значителни промени в киселинността, токсините, кислородната концентрация, качеството на храна и температурата. Тези създания могат да се възпроизвеждат както по полов, така и по безполов път.
Основната причина, поради която Daphnia има толкова много гени, е честото копиране на ДНК. Според учените удвояването на гените при водните мухи става два пъти по-често в сравнение с други безгръбначни и 30% по-често, отколкото при хората.

Станете почитател на Класа