Мона Лиза била мъж

Любителите на изкуството от векове обсъждат енигматичната й усмивка. Сега излиза, че Мона Лиза може би е криела забележителна тайна – че тя всъщност е той. Италиански учен твърди, че моделът за шедьовъра на Леонардо да Винчи е бил един от учениците му – млад мъж на име Джан Джакомо Капроти, чиито нос и устни значително приличат на тези на Мона Лиза, съобщи „Дейли мейл“.
Капроти, който бил известен под името Салай, работил като чирак при художника в продължение на повече от 20 години от 1490 г. Според някои слухове двамата са били любовници. Други експерти предполагат, че Леонардо може да е използвал като основа за прочутата картина свой автопортрет.
Изследователят Силвано Винчети, който е анализирал картината с помощта на най-модерните технологии, твърди, че е открил буквата С в очите на модела, което може да е препратка към името Салай.
Някои други творби на Леонардо, като картината „Йоан Кръстител“ и рисунката „Въплътеният ангел“, се смята, че също са посветени на Салай. Винчети, който е президент на Италианския национален комитет за културно наследство, обяснява, че тези картини изобразяват нежен, женствен млад мъж с дълги кестеняви къдрици и черти на лицето, които са почти идентични с тези на Мона Лиза. „Салай е бил любим модел на Леонардо. Художникът със сигурност е включил чертите му в последната версия на Мона Лиза“, каза още Винчети.
Повечето експерти вярват, че моделът на Мона Лиза е Лиза Герардини – 24-годишната съпруга на богат търговец на коприна. Те смятат, че Леонардо е започнал да я рисува през 1503 г. Според Винчети обаче художникът може да е започнал в края на 90-те години на XV в. в Милано – по времето, когато е имал връзка със Салай.
След като наскоро бяха открити буквите Л и С в очите на Мона Лиза, сега се смята, че буквата С би могла да е препратка към името на Салай. Освен буквите обаче беше открито и числото 72 върху мост в далечината. „Числото 72 според еврейските традиции е името на Бог. 72 е и символ на 72-рата ученика на Исус Христос в Новия Завет“, обяснява Винчети, цитиран от Евронюз.

Станете почитател на Класа