Соларни панели работят през нощта

Стивън Новак от Националната лаборатория в Айдахо, САЩ, разработи революционна система от фотоволтаични панели, които са способни да хванат инфрачервената радиация от слънцето и да я превърнат в енергия през нощта, съобщава „Кориере дела сера“.
При това коефициентът на полезно действие е два пъти по-висок от този при сега използваните силициеви клетки.
Около 50% от слънчевата енергия, която идва към Земята, е под формата на инфрачервени лъчи. Това е невидима за човешкото око радиация, която се натрупва на повърхността под формата на топлина. През нощта земната повърхност постепенно се освобождава от тези лъчи, които при сблъсък с облаците, се връщат обратно. Затова в пустините, където няма облаци, през нощта температурите падат чувствително и става много студено.
Новак е екипът му са разработили система от микроантени с размери около 700 нанометъра, които благодарение на своята структура и размери, подобни на дължината на инфрачервената вълна, са в състояние да уловят този вид лъчи и да погълнат 84% от фотоните, връщани обратно на земната повърхност. Системата ще може да поглъща енергия от много по-широк ъгъл в сравнение със слънчевите панели, които са днес на пазара.
В момента около 2 милиарда души на планетата нямат електричество. Откритието на Новак може да промени техния живот.

Станете почитател на Класа