Превърнаха кожни клетки директно в сърдечни

Учени от изследователския институт „Скрипс“ в Калифорния успяха да превърнат кожни клетки от възрастни хора директно в сърдечни клетки, без да се налага да преминават през етапа на стволовите клетки, съобщи „Сайънс дейли“.
Докато човешкото тяло се развива, ембрионалните стволови клетки се умножават и се трансформират в по-зрели видове клетки в процес, известен като диференциация. По този начин се произвеждат всички видове клетки и тъкани в организма. След ембрионалния период обаче човешкото тяло има ограничена способност да произвежда нови клетки, които да заменят загубените или увредените. Затова учените се опитват да намерят начини да репрограмират възрастни човешки клетки и да ги върнат в състояние, подобно на това в ембрионалния стадий – да ги превърнат в плурипотентни, които могат да се делят и след това да се трансформират във всеки един вид човешки клетки. С помощта на тези техники учените се надяват един ден да могат да лекуват пациенти, като използват собствените им кожни клетки например и ги превърнат в сърдечни или мозъчни, след което да ги имплантират обратно.
През 2006 г. японски учени обявиха, че могат да репрограмират миши кожни клетки в плурипотентно състояние, като инжектират четири гена в клетките. Въпреки че технологията за създаването на тези клетки, наречени индуцирани плурипотентни стволови клетки, е голям напредък, процесът изисква много време и не е много ефикасен. Създаването на подобни клетки от кожа отнема от две до четири седмици, като само една от стотици клетки е способна да премине през пълната трансформация. Затова учените решават да избегнат напълно етапа на стволовите клетки. Те инжектирали същите четири гена, които били използвани за превръщането на индуцираните плурипотентни стволови клетки в кожни фибробласти, но вместо да оставят гените в клетката в продължение на няколко седмици, те ги изключили след няколко дни, много преди клетките да са се превърнали в стволови клетки. След изключването на гените учените дали сигнал на клетките, с който да ги накарат да се трансформират в сърдечни. Процесът на трансформация отнел 11 дни.
Учените се надяват, че ще успеят да елиминират необходимостта от използването на четирите гена, които биха могли да предизвикат рак.

Станете почитател на Класа