Японци събират космическия боклук с риболовни мрежи

Японската космическа агенция JAXA се заема с почистването на околоземната орбита от космическия боклук с помощта на гигантска метална мрежа, съобщи лента.ру.
Агенцията вече е сключила договор с компанията Nitto Seimo – един от най-големите производители на риболовни мрежи в Япония. През последните шест години компанията е работила над технологията по създаване на металната мрежа. За направата й учените в компанията са използвали посребрени метални нишки. Японската космическа агенция планира да изведе мрежата, която се простира на няколко километра, с помощта на специален спътник. След като бъде изведена в орбита, мрежата ще бъде разгърната с помощта на роботизирана ръка. Когато събере достатъчно космически боклук, мрежата ще бъде отделена от спътника. Взаимодействието с магнитното поле на Земята ще накара мрежата заедно със събраните в нея отломки в крайна сметка да навлезе в земната атмосфера. По време на падането мрежата ще изгори заедно със събрания боклук.
Проблемът с космическия боклук е актуален за всички държави, които имат космически апарати в орбита. Обединеното стратегическо командване на САЩ наблюдава повече от 1900 отломки в Космоса. Смята се, че за момента в орбита има около 600 000 фрагмента с размери, по-големи от един сантиметър.

Станете почитател на Класа