Шумът от автомобилния транспорт увеличава риска от получаване на инсулт

Проучване на Дания, което е сред първите, които разследват връзките между шума от автомобилния трафик и риска от инсулт, установи, че на всеки 10 децибела допълнителен шум, риска от получаване на инсулт се увеличава с 14% според изследването на 51 485 участници. Когато датските изследователи се вгледаха по-внимателно в данните, те установиха, че за хора на възраст под 65 години няма статистически значим повишен риск от инсулт, но въпреки това, рискът се увеличава с 27% за всеки 10 децибела по-силен шум на автомобилния трафик при лицата на възраст 65 и повече години. Освен това, при по-старите хора бяха установени индикации за граничния праг от около 60 децибела, над който рискът от инсулт изглежда се повишава още повече. 

Д-р Мет Соренсен (Mette Sørensen), старши научна сътрудничка в Института по Ракова Епидемологиа към Датското Онкологично Дружество в Копенхаген, Дания, която е ръководител на изследването и нейните колеги взеха под внимание при изчисленията на ефекта от замърсяването на въздуха, излагането на шум от железопътни и въздухоплавателни средства, както и редица други смущаващи фактори в начина на живот като пушене, хранене, алкохол и консумацията на кофеин. Данните за участниците в проучването както и за тяхното местоживеене са били въведени в програма за изчисление на шум, която е бил използвана да начертае една карта на шума в най-различни места в скандинавските страни в продължение на няколко години. Програмата взима предвид състава на трафика и скоростта, вида на пътя (магистрали, селски пътища и т.н.) и повърхностите, полигоните на сградите както и височината на домовете на хората над пътища. 
Към момента на груповото изследване, 35% от хората са били изложени на нива на шум над 60 децибела, а 72% са живеели на същия адрес през целия период на изследването. Най-ниската оценка на  изследователите за излагане на шум е 40 децибела и най-високата е 82 децибела. 

Д-р Соронсен заявява: "Ако приемем, че връзката между шума от пътното движение и инсулта е причинно-следствена, то изчислените около осем процента от всички случаи на инсулт и 19% от случаите при тези хора на възраст над 65 години, може да се дължи на шума от автомобилния трафик. Населението в това проучване, обаче, живее предимно в градските райони и, следователно, не е представителна извадка за цялото население от гледна точка на излагането на шума от автомобилния трафик. Все пак, ако вземем под внимание зонирането на шума за всички жилища в Дания, ще открием, че около 600 нови случая на инсулт всяка година може би се дължат на шума от автомобилния трафик в Дания. Дания има 5,5 милиона жители и общо 12 400 нови случая на инсулт всяка година." 

"Включените механизми са вероятно същите, за които се смята, че са свързани с произтичащата от шума хипертония и сърдечни пристъпи, а именно, че шумът действа като стресов и смущава фактор съня, което води до повишено кръвно налягане и ускорена сърдечната честота, както и повишено ниво на стрес-хормоните. Взети заедно, всички те могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, " каза тя. 

"В допълнение, по-възрастните хора имат по-разпокъсан сън и са по-предразположени на смущения в съня. Това може да обясни защо връзката между шума от автомобилния трафик и риска от инсулт се наблюдава главно при най-възрастните участници." 


По 'ScienceDaily'

Станете почитател на Класа