Създават квантова машина на времето

Квантовите физици от Масачузетския технологичен институт смятат, че е възможно да се създаде машина на времето, която да повлиява на миналото, без да предизвиква „парадокса на убития дядо“, съобщи „Дейли телеграф“.
От няколко години учените могат да „телепортират“ квантови състояния на частици. Сега Сет Лойд и неговият екип от МТИ смятат, че използвайки същия принцип и квантовия ефект, известен като постселекция, би трябвало да е възможно същото да се случи и в миналото. „Възможно е частици, на практика и хора, да бъдат транспортирани от бъдещето към миналото“, обяснява Лойд. Според него комбинирането на телепортация и постселекция би направило възможно осъществяването на ефекта на квантовата телепортация в обратен ход – тоест да решим след телепортацията какво е било квантовото състояние преди това. Това е възможно, тъй като постселекцията позволява да изберем кои квантови състояния могат да бъдат телепортирани, ограничавайки възможните състояния преди телепортацията. Така състоянието на частицата на практика ще се върне в миналото.
За разлика от предишни теории на телепортирането, тази успява да избегне нежелани странични ефекти като „парадокса на убития дядо“ - връщате се в миналото, където случайно убивате собствения си дядо, с което създавате парадокс – няма как да бъдете родени и да се върнете във времето, за да промените миналото. Този проблем съществува и при субатомните частици – при връщане назад във времето частицата би могла да унищожи или измести по-ранния си вариант и така да предотврати връщането. Заради вероятностната природа на квантовата механика обаче методът на проф. Лойд, изглежда, успява да избегне този проблем. Всичко, причинено от пътуването във времето, би трябвало да има ограничена вероятност да се случи, затова парадоксите са изключени. Освен това този метод не включва изкривяване на четвъртото измерение, подобно на другите предложени досега методи. За момента единствените условия, които биха изкривили достатъчно четвъртото измерение, могат да бъдат открити в черните дупки, което е доста непрактично. Теорията едва ли ще доведе до създаването на машини на времето като DeLorean, но проф. Лойд и колегите му се надяват, че тя ще хвърли нова светлина върху въпроси от физиката. „Надяваме се, че нашата теория може да се окаже полезна при формулиране на квантова теория на гравитацията“, обясни той.

Станете почитател на Класа