Лазерна система ще унищожава опасни космически отпадъци

Австралийската компания Electric Optic Systems обяви, че е разработила лазерна система, която ще предотвратява сблъсъци между отпадъците в земната орбита и сателити или космически апарати, съобщи АФП.
Лазери, излъчвани от Земята, ще локализират и проследяват космически отпадъци с размери до 10 см, за да предпазват астронавтите и сателитите от евентуални сблъсъци. „Можем да ги проследяваме с голяма точност и да предвиждаме дали представляват опасност“, обясни изпълнителният директор на компанията Крейг Смит. По думите му технологията превъзхожда съществуващите радарни системи, тъй като тя може да засича много малки отломки от изоставени ракети и сателити, които обаче биха могли да причинят огромни щети, тъй като се движат с много висока скорост.
Около 200 хиляди космически отломки, по-малки от един сантиметър, се движат в орбита, а броят на тези с размери около и над един сантиметър е 500 хиляди, твърди Смит. „Космическите боклуци варират от отломки от ракети с размерите на автобус до половинмилиметрови парченца боя. Проблемът е, че всички те се движат с около 30 000 км/ч. Евентуален сблъсък между сателит и предмет, който се движи с такава скорост, би бил разрушителен“, каза още той.
Electric Optic Systems са разработили технологията с помощта на кредит от австралийското правителство в размер на 3,5 млн. щатски долара. По думите на Смит лазерите, създадени в обсерваторията Маунт Стромло в Канбера, са предизвикали интерес по цял свят. Според него обаче системата би работила най-добре, ако бъде разположена мрежа от проследяващи станции на стратегически точки по цялата планета.

Станете почитател на Класа