10 прогнози за медийната индустрия през 2019 г.

2018 г. беше период на големи сливания и придобивания. Такива видяхме от AT&T и Time Warner, Disney и Fox, както и от Comcast и Sky. Движението #MeToo влезе в заглавията на медиите, а доминиращата емоция в Холивуд и отвъд него беше страхът... Какво обаче може да очакваме през 2019 г.?

TechCrunch дава 10 прогнози за медийната индустрия за следващите 12 месеца.

Стриймингът – жестокото бойно поле

На пазара на стрийминг услуги продължава да се лее кръв, особено след като Apple и Disney се присъединяват към играта, а това значи по-голяма конкуренция за Netflix. В центъра на всичко това стоят по-малки „нишови“ играчи, които или намират уникален подход към привличането на фенове и успяват да монетизират, или рискуват да бъдат маргинализирани и погълнати от техните стратегически инвеститори.

 

10 прогнози за медийната индустрия през 2019 г.

 

Оригиналното съдържание продължава да е основно оръжие, използвано от видео стрийминг услугите, което удължава „Златната ера“ за творците и увеличава разходите за създаването на филми и предавания, както и за таланти.

Големите конкуренти използват все по-често съдържанието както за отбрана, така и за да атакуват. Disney например пази далеч от Netflix всичките си ключови заглавия, като „Междузвездни войни“, тези на Pixar, Marvel и т.н.

Повече сливания и придобивания

Задвижваните от технологиите сделки в сектора ще продължават да доминират във всички сегменти. При видеото, както традиционните медийни компании и по-зле представящите се частни медийни организация изостават, на фона на еуфорията около видео стрийминга и логично стават цел на сливания и придобивания.

Като цяло този тип сделки са отличителен белег на цялостната трансформация на медиите и развлекателния бизнес в сферата на дигиталните технологии. AT&T приключи придобиването на Time Warner (85 млрд. долара), Disney се сдоби с активи на Fox (71,3 млрд. долара, Comcast пък придоби Sky (39 млрд. долара), а SiriusXM купи останалите 81% от Pandora, които дотогава не притежаваше (3,5 млрд. долара). През 2019 г. пък се очакват още повече големи сделки, както и някои по-малки, но все пак ключови. Един от вероятните кандидати тук ще е споразумение между Viacom и CBS.

Тежки времена за Spotify

Воденото от стрийминга преобръщане на музикалната индустрия продължава да се ускорява, но чистите музикални услуги, водени от Spotify, продължават да увеличават загубата си. Междувременно големи играчи като Apple, Amazon и YouTube (особено последната) са безразлични към тези проблеми благодарение на техните фундаментално различни, водени от бизнес моделите им, които са силно зависими от маркетинга.

Да, Spotify е с голям мащаб, но той не е достатъчен за постигането на финансов успех. В действителност фактът, че разчита само на музиката ѝ носи все по-големи загуби, докато останалите разчитат на по-сложни бизнес модели. Това означава, че инвеститорите в компании като Spotify, които са изцяло за музика, ще преразгледат добре инвестициите си, обмисляйки следващите си стратегически ходове. Мнозина ще осъзнаят, че сами не могат да се справят. А това ще доведе до повече сливания и придобивания, подобно на тези, които видяхме при SiriusXМ и Pandora, както и при LiveXLive и Slacker миналата година. Spotify също не е защитена, освен ако не успее най-сетне да разшири успешно своя бизнес модел и да привлече нови източници на приходи.

Технологиите стават все по-доминиращи

Водените от технологиите медийни компании засилват позициите си и все повече доминират развлекателния свят, използвайки данните като свое предимство. Те ползват изкуствен интелект, гласови асистенти и машинно самообучение, за да влияят все повече на нашето медийно преживяване. Netflix, Amazon и Facebook все повече ползват данните, за да максимизират „хитовете“ и да минимизират „пропуските“, докато се конкурират с традиционните медийни компании. Междувременно новите водени от технологиите медийни гиганти се надяват да засилят доминацията си, използвайки гласови асистенти, като Alexa и Siri, яхвайки и вълната на изкуствения интелект, както и на машинното самообучение. Виртуалните асистенти и умните колонки все повече доминират разговорите у дома, предлагайки лесен достъп до любимото ни съдържание чрез „интелигентни“ препоръки. Нещо повече, изкуственият интелект става движеща сила на „интелигентното“ създаване на съдържание. Той вече разработва трейлъри за филми например.

Станете почитател на Класа