Световният журналистически форум за мир призова за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров

Световният журналистически форум за мир в Сеул завърши с призив - декларация за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. В престижното международно събитие, организирано от Асоциацията та журналистите на Република Корея, взеха участие 80 журналисти от 50 държави, сред които и България. Главният секретар на СБЖ Иван Върбанов, който бе гост на срещата, изрази категоричната си подкрепа и солидарност с посланията, които са записани в документа.

 

Корея все още остава единствената разделена страна в света, независимо от примирието постигнато в края на войната от 1953 г., като ескалацията на напрежение в демилитаризираната зона е ежедневна. Международната общност призова за търсене на мирно решение и изход от кризата с дипломатически средства. Благодарение на срещите на най-високо равнище през 2000 г. и 2007 г. и проведените мирни преговори, Северна и Южна Корея се договориха за постигане на мирно съвместно съществуване и общ просперитет. Като израз на добронамереност в двустранните отношения и жест на отслабване на напрежението между Южна и Северна Корея бе постигнато споразумение за подпомагане на процеса на събирането на разделени семейства, изгубили връзка с близките си след Корейската война. Въпреки поетите ангажименти, Северна Корея продължи ядрената си програма, като така сериозно оспори надеждите за мирно обединение на Корейския полуостров и с действията си застраши световния мир.

 

Заради проведения четвърти ядрен опит от Северна Корея, регионът на Корейския полуостров е във фокуса на внимание на международната общност. На 2 март Съветът за сигурност на ООН единодушно прие Резолюция 2270, чрез която увеличи степента на санкциите и разшири кръга от рестриктивни мерки срещу Северна Корея, заради действията на страната, нарушаващи световния мир и сигурност.

Участниците в Световния журналистически форум за мир посетиха Мемориалния комплекс на загиналите войни от различни държави по време на Корейската война, като поднесоха цветя и венци - израз на почит към паметта на жертвите и знак за солидарността на нациите в отстояването на световния мир и просперитет.

 

Въпреки засилените мерки за сигурност и високата степен на военна готовност, журналистите бяха допуснати в част от демилитаризираната зона, за да получат непосредствена представа за реалността и обстановката на границата между Северна и Южна Корея. Полосата, която е с широчина 4 км. и е дълга над 240 км., е високорискова зона – безспорен знак на непреодолимите различия и конфликт, който очакваме с надежда да бъде разрешен час по-скоро. Представителите на медиите посетиха един от четирите тунела, които са прокопани под демилитаризираната зона от севернокорейската армия. Съоръженията са имали за цел да осигурят безпрепятствено и изненадващо нахлуване в територията на Южна Корея. След разкриването на подземните тунели те са обезвредени, като проходите са бетонирани и минирани. Неотдавна южнокорейски войници бяха ранени при експлозия на мини „пеперуди", които се спускат от Северна Корея от въздуха с хеликоптери в района на демилитаризираната зона.

 

Тревожност и безпокойство поражда реалността, която е на границата. Военните тунели под земята, телените огради, вишките, мините, напрегнатата тишина на очакването на военните конвои и патрули, сателитните системи за наземна и въздушна радиолокация – са реквизитите на последната желязна завеса в света, която очакваме да бъде разрушена, за да бъде преодоляно разделението на корейската нация.

 

Участниците в Световния журналистически форум в Сеул категорично заявиха своята готовност да продължават да работят активно за разкриването на обективните факти и истината в името на стабилността на региона и опазването на световния мир.

 

DSCN2931

Почетният караул в Мемориалния комплекс

DSCN2922

 Тържествена церемония по издигане на националните флагове

DSCN2932

Гробищният парк в Мемориалния комплек

DSCN30571

Президентът на АЖК Джунг Киу Сунг, Главният секретар на СБЖ Иван Върбанов и кметът на Сеул Пак Йон Сун по време на прощалната вечеря

Станете почитател на Класа