БНР очаква новия генерален директор

БНР очаква своя нов генерален директор. Изборът трябва да бъде огласен на 20-ти май. Трескавата подготовка вече започна. В медиите се завъртяха част от имената на хора, които са кандидати за поста. ПР-инструментите за лобиране са доста разнообразни. Някой предпочетоха да съставят свои щабове, други – да разрешат на комитети гръмко да ги прокламират, трети – лично звънят по телефони и се срещат с представители на гилдията, политически централи и отговорни фактори. Търсят се различни канали, за да се възстановят бързо членства в организации, да се реанимират връзки с професионални групи, да се реабилитират имиджово фигури.

 

Радиоколегията ежедневно е облъчвана от послания – официални и/или задкулисни, подложена е на мълви и слухове, за да бъде настроена на „верната" честота за образа и профила на новия радионачалник.

 

Стара истина е, че в Радиото за всеки се знае всичко. Така че е наивно да се смята, че просветлението може да бъде дирижирано, а нагласите за подкрепа – формирани сега.

 

Очакванията към новия гендир са големи - да бъде силна личност, професионалист в областта на радиото и мениджмънта, да има голямо сърце – за медията и хората, да бъде оптимист и да работи честно и самоотвержено за успеха и доверието на БНР и екипа.

 

Дали такъв човек ще се има сред кандидатите и дали членовете на СЕМ ще направят верния избор?

 

До 27-и април парламентът да излъчи и попълни свои представители в регулатора. В четвъртък колелото най-накрая бе завъртяно. Председателката на Комисията по култура и медии Карастоянова тържествено обяви, че бързо и методично ще се върви към гласуването в пленарна зала на новите комисари, които трябва да седнат на столовете на Гого Лозанов и Анна Хаджиева, чиито мандати изтекоха. Профилът на новите лица в СЕМ ще бъде зададен от силните на деня – ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ. Все пак след обявяване на номинациите от парламентарните групи ще последва изслушване в ресорната комисия и гласуване в пленарната зала на 43-ото Народно събрание.

 

Бетина Жотева, гласът на Външно, е назначена с указ на президента Плевнелиев и очаква да встъпи едновременно с излъчените представители от квотата на Народното събрание. Дали обаче тя ще го направи или ще предпочете да остане на сегашната си работа? Мария Стоянова вече изпълнява функциите на председател на СЕМ и заяви публично твърдото си намерение, че ще търси най-полезния кандидат за директор на БНР, докато го намери.

 

Членовете на СЕМ приеха допълнителен критерии за избор на гендир на БНР – кандидатът да има три години управленски опит. Точно това условие бе атакувано от сегашния радионачалник Радослав Янкулов, който подаде жалба във Върховния административен съд. Очакваме решението на съдиите, но едва ли то ще препятства обявения вече конкурс за избор на шеф на Радиото.

 

СЕМ избира и освобождава генералните директори на БНТ и БНР, според чл.32, т.2 от ЗРТ. Управляващите на двете медии подписват договори със СЕМ, за да изпълняват мениджърските си задължения. Чл.66 от ЗРТ повелява пет годишен стаж в БНР, за да може кандидатът да има право да се кандидатира за шефското място. Текстовете на ЗРТ не дефинират никъде задължението за провеждането на конкурс. Формата, разбира се, се е наложила през годините като потвърждение на намеренията на медийното жури за прозрачност, законосъобразност и състезателно начало между всички кандидати при избора на генерален мениджър на двете държавни медии – БНР и БНТ.

 

Очакваме нови визионери, които да помогнат на БНР да се стабилизира и да върви успешно напред. За да бъде преодоляно разделението на хората в БНР, за да бъде премахнато напрежението, а проблемите – решени.

 

Изборът предстои. Задачата е отговорна, защото решението за това кой ще застане на кормилото на медията, ще кодира бъдещия хоризонт на развитие на БНР.

Станете почитател на Класа