Защо парламентът не обновява квотите в регулаторите?

Защо народните избраници не искат да натиснат копчето и да обновят квотите в СЕМ и КРС? Пъзелът е ясен – трябва да сработи зададена формула за избор на генерален директор на БНР и БНТ.


СИТУАЦИЯТА КЪМ МОМЕНТА


Каква е ситуацията към момента с членовете на СЕМ? Съветът се състои от петима члена, от които трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от Президента. Комисарите са с мандати от по шест години. Членовете на регулатора се обновяват през две години – от квотата на парламента и през три – за президентската квота.


Президентът Плевнелиев номинира Бетина Жотева - гласът на Външно, за нов член на СЕМ на мястото на Анюта Асенова /представител президента Първанов/, която вече е с изтекъл мандат. Но, Народното събрание не иска да излъчи представители от своята квота. Така Анна Хаджиева продължава да работи, въпреки изтеклия й мандат. Председателят Лозанов е подал оставка, която никой не иска да приеме и също ще бъде с изтекъл мандат, считано от 1 април т.г.


В КРС трима от петимата члена са с изтекъл мандат. Мултиплексите са голяма хапка. Държавата трябва да обезпечи БНТ и БНР със собственост, като неутрализира монопола на Цветан Василев. Дали ще има поправителен за темата и ще успеят ли двете медии да станат собственици на обществения мултиплекс? Това би било равнозначно на икономическо възкръсване за Радиото и Телевизията, доколкото двете медии няма да харчат парите на данъкоплатците за комуникационна структура. Да припомним: Европейският съд в Люксембург осъди България за това, че страната ни е организирала фиктивни конкурси за мултиплексите в нарушение на европейските директиви. Както се казва – всеки с греховете си, но ще бъде хубаво двете медии да станат собственици на мултиплексите. Стига да има политическа воля за това, а идеята да не накърнява нечий частен корпоративен интерес.


ЗАЩО НИКОЙ НИЩО НЕ ПРАВИ


Защо никой нищо не прави? Защо Народното събрание не натиска бутона, за да стартира едновременното влизане на представителите от новите квоти – президентската и парламентарната? И как така старите членове в СЕМ ще избират новите генерални директори /на БНР и на БНТ/, а новите наздорници ще трябва да работят с избраните от техните предшественици ръководители на обществените медии?!


Ясно е, че парламентът задържа патовата ситуация съвсем умишлено. Едва ли е от незнание или липса на добра организация?

Чува се, че Комисията по култура и медии отново ще бъде активна и ще мобилизира членовете на т.нар. работна група в унисон с обявения наскоро сценарий по време на публичната дискусия в зала „Изток" на парламента. Явно ще се бърза с поправки в ЗРТ и гласуване на изменения – сред които и за мандатите на медийните шефове, които от три години трябва да станат поне на пет. Дали ще се реши да има казус „заварено положение", с транзитен период за трансформации, предстои да разберем.


Дали светкавично ще бъде прокаран нов медиен закон? Ще осъмнем с нов юридически субект – държавен медиен холдинг? Защо е тази бързина в композирането на медийното законодателство? Нарушените квоти в СЕМ ще предпоставят ли зададен избор? Какви са задкулисните политически пазарлъци за фигурите, които вече са посочени да оглавят двете държавни /според финансирането им/ медии и техните бордове.


Законът повелява едновременното влизане на новите членове на СЕМ от двете квоти - президентската и парламентарната. Политическата доминанта би могла да гарантира и мнозинството в регулатора, а от там удобния избор на медийните шефове. Верният избор пък ще предопредели бъдещето на регулаторите.


Сега ще чакаме! Да сработи спуснатият план.

 

*/коментарът изразява единствено личното мнение на автора/

Станете почитател на Класа