Почитат паметта на Фотинов с монумент в Турция

Съюзът на българските журналисти съвместно с Асоциацията на журналистите от Мудания /Турция/ откриха монумент в памет на Константин Фотинов – основоположник на българския периодичен печат. На събитието, което се състоя в историческото селище Тирилийе, област Бурса, присъства делегация на СБЖ водена от главния секретар Иван Върбанов, ръководителят на дипломатическата мисия на Република България в Бурса Евгени Василев, кметове, представители на обществени организации, много журналисти.

 

Церемонията по откриването на паметната плоча започна с едноминутно мълчание в знак на уважение към делото и мисията на Констинтин Фотинов и с изпълнение на химните на България и Турция. Представителите на двете журналистически организации засадиха чинар, който да пази жива паметта за епохалното дело на видния българин. Монументът се откри с посланието СБЖ и АЖМ да работят в името на свободата, демокрацията, бъдещето и приятелството между Турция и България , както и за ползотворното сътрудничество между двете журналистически организации.

 

„Нашето утре е свързано с нашето вчера. Ето защо ние подхождаме към дейността и делото на Константин Фотинов с голяма отговорност, като осъзнаваме мисията си завещаните от него ценности да успеем да предадем на бъдещите поколения. Съюзът на българските журналисти работи за осъществяването на този проект повече от 15 години. Когато говорим за свободна и независима медия, която работи в името на обществото и мира, бихме могли да споменем не малко имена на колеги и организации. Но, основоположникът е един – Константин Фотинов", посочи в приветствието си към гостите Иван Върбанов.

 

Председателят на журналистическото дружество „Европрес" Георги Найденов удостои Хъйми Хашал с почетния знак - медал „За хората с добри сърца" на фондация „Помогни на нуждаещите се", заради дарението му на земята, върху която е изграден мемориалният монумент на бележития възрожденец.

 

В състава на официалната българска делегация са й: доц.д-р Георги Калагларски – член на УС на СБЖ, самоковските журналисти Надка Вардарова и Тодор Попов – представители на родния град на Фотинов, Шевкие Чакър - Нихатова от Радио България и Азад Агасян от Радио Бинар – БНР.

Станете почитател на Класа