Метрополитън опера на живо от Ню Йорк на 3 октомври с "Трубадур"

През 2006 г., точно преди 10 години, Метрополитън опера започва сателитни излъчвания на своя репертоар с програмата "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк". Благодарение на нея, днес публика от цял свят следи представленията на оперния театър в над 2000 киносалона и 70 държави. На 3 октомври започва 10-ият юбилеен сезон на "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк", а едно от най-очакваните й представления тази година е "Отело" с участието на българската прима, неотразимата Соня Йончева.
16 септември 2015 г. - След изключителния успех на първото издание за България на програмата "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк" тази година тя се завръща у нас с юбилейния си, десети сезон. Той ще предложи 10 забележителни постановки със звезден състав. "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк" излъчва своите представления в над 2000 киносалона в 70 държави, а от миналата година и в България, благодарение на фондациите "Америка за България" и "Международен театрален фестивал Варненско лято" в партньорство със Столична община и Британски съвет. Сателитните прожекции са в салоните на Cinema City Mall of Sofia. Поради големия интерес към миналогодишния сезон, през този са предвидени и повторения на пет от заглавията.
Важно място в сезон 2015/2016 на "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк" заема второто представление в програмата - "Отело" от Джузепе Верди, което ще видим в Cinema City на 17 октомври с повторение на 21 октомври. "Отело" е с участието на българската прима Соня Йончева, която тази пролет българските почитатели на високото оперно изкуство успяха да видят за първи път у нас в зала "България" със Софийска филхармония. Соня Йончева пее в Метрополитън опера от 2013 г., когато се качва на сцената й като Джилда ("Риголето"), а през следващата година и като Мими ("Бохеми") и Виолета ("Травиата").
В шедьовъра от Верди "Отело" Соня Йончева изпълнява ролята на Дездемона. Продукцията е изцяло нова за Метрополитън опера. Новият прочит на „Отело" е дирижиран от младия и енергичен Яник Незе-Сеген и режисиран от опитния Бартлет Шер. Латвиецът Александърс Антоненко изпълнява ролята на измъчения венецианския мавър. Желко Лучич влиза в кожата на смъртния враг на Отело – Яго.
Преди да видим "Отело" обаче, ни предстои да открием сезон 2015/2016 на "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк" с "Трубадур" от Верди и сопрана Анна Нетребко в нейното дългоочаквано превъплъщение като Леонора - пропитата с мъка героиня, която жертва живота си за любовта на един странстващ циганин. Изпълнението й в Залцбург кара критиката да възкликне: „Леонора принадлежи на Нетребко, така както принадлежеше на Калас през 50-те и на Леонтин Прайс през 60-те години, и ще й принадлежи, докато тя не реши да слезе от сцената!" Дмитрий Хворостовски е в ролята на граф Ди Луна, а за първи път двете руски оперни звезди се срещат в това заглавие на сцената на Метрополитън през 2002 г. Сега до тях застават Йонгхун Лий като Манрико, Щефан Кочан в ролята на Ферандо и Долора Заджик в знаковата за нея роля на мистериозната циганка с тъмно минало Азучена.
След "Трубадур" и "Отело" сезонът на сателитните излъчвания на МЕТ продължава с "Танхойзер" от Вагнер, "Лулу" от Албан Берг, "Ловци на бисери" от Жорж Бизе, "Турандот", "Манон Леско" и "Мадам Бътерфлай" от Пучини, "Роберто Деверьо" от Доницети и "Електра" от Рихард Щраус. Следете пълната програма на metlivebg.com.
Билети за първите представления в сезон 2015/2016 на "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк" вече могат да бъдат закупени на касите на Cinema City Mall of Sofia. Повече информация на cinemacity.bg.
xxx
"Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк" е програма, създадена през 2006 г. от Метрополитън Опера, един от най-престижните оперни театри в света. Програмата позволява на оперното изкуство от световна величина да достигне по-широка аудитория и да привлече нови почитатели. Днес прожекциите на "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк" се излъчват в над 2000 киносалона в 70 държави по света. Програмата пристига в България за първи път, благодарение на фондациите "Америка за България" и "Международен театрален фестивал Варненско лято" в партньорство със Столична община, Британски съвет в България и Cinema City.
Тази програма на Метрополитън опера е уникална възможност хората да получат оперно преживяване от световна величина в по-интимната среда на киносалона, на достъпна цена, както и да прекарат незабравима вечер с цялото си семейство. Ако никога не сте ходили на опера досега, ето чудесна възможност да разберете защо това магическо изкуство владее въображението на поколения зрители.

 

Станете почитател на Класа