Българската национална телевизия стартира първия по рода си детски портал

В Деня на детето - 1 юни, Българската национална телевизия стартира първия по рода си детски портал – www.tvhlapeta.bnt.bg . За първи път телевизия обединява в специализиран портал съдържание, предназначено за детската аудитория. БНТ предлага изключително богатия си архив от програми за най-малките, които обаче със сигурност ще бъдат приятен спомен от детството и за техните родители.
Сайтът ще предложи образователни игри и любими детски предавания, филми и сериали от миналото, разделени в три възрастови групи – от 3 – 6 г., от 7 – 11 г. и от 12 – 16 г. Платформата е разработена по международни стандарти и съдържанието й ще се обновява и допълва всяка седмица.
Малките посетители на портала ще могат да видят как е изглеждал първия Сънчо, който е пожелавал „Лека нощ" на техните родители от екрана на БНТ и как се е променял той през годините. Там ги очаква и малкият Оги от „Копче за сън" по Валери Петров, който научава от дядо си, че има вълшебно копче на пижамката си. Те ще се срещнат и с други любими герои и предавания, с които са израснали няколко поколения зрители. Сред заглавията, които ще могат да се гледат онлайн е хитовият детски сериал на БНТ „Васко да Гама от село Рупча", приключенията на палавия дакел Джери от поредицата „Мили бате..." и много други. Освен формати за деца от близкото и далечно минало, сайтът ще предложи и най-новите продукции на БНТ – „Бърколино", „Милион и две усмивки" и „Имам да ти казвам нещо". Ще има и детски песни с текстове, които малките ще могат да научат и пеят.
Една от рубриките, която ще се хареса и на децата, и на техните родители е „Приказка на седмицата". Там ще се публикуват стихотворения, приказки и интересни истории.
За всяка една от трите възрастови групи, специалистите от сектор „Уеб и мултимедийно програмиране и дизайн" на БНТ са разработили образователни игри, които ще развиват въображението, творческото и логическото мислене на децата. Малчуганите ще могат да се забавляват с любими герои и животни, да отпечатват и оцветяват различни картинки.

 

Станете почитател на Класа