×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

Министър доц. д-р Мартин Иванов: Държавата е абдикирала от културата

Служебният министър Мартин Иванов коментира, че за 2 месеца може само да повтаря, че държавата е абдикирала от културата и че няма пари.
"Това, което мога да направя за двата месеца, в които ще съм министър, е да повтарям като китайска капка, че проблем в културата не е нейното качество, а в това, че държавата е абдикирала. Проблемът няма да го решим за два месеца, но като говорим и разговорът продължи, се надявам обществото да си даде сметка за това", каза пред Нова телевизия Иванов.

Той допълни, че е в унизителната ситуация да гледа хората от всеки един културен бранш и да им казва, че пари няма.

"Това, че сега няма пари, не е голям проблем, проблемът е че и в бъдеще няма да има и ще гледам как нашите културни ценности и умове се топят, каза още Иванов.

В отговор на въпрос, той посочи, че блатото под прозорците (подгизналите археологически находки между МС и президентството) е тъжна метафора за ставащото в страната в последните десетилетия. Иванов каза, че в понеделник предстои среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да се разпределят разходите по временното решаване на проблема.

Министърът изтъкна, че трайното решение е изграждането на купол и обособяването на музей, но изграждането му за трети път се обжалва, този път в КЗК и не е ясно кога ще бъде направен. Това, което ще се направи сега, е да се подменят полиетилените, които са опаковани останките, ще се сложи пясък за укрепване на зидовете, те ще се обработят с химикали и ще се изградят системи за отводняване към канализацията.

Преди дни столичният кмет писа отворено писмо до министъра относно това, че трябва да бъдат взети спешни мерки за съхраняване археологическите находки при Ларгото. Иванов веднага откликна, посети на място антиките и разпореди да бъде създадена експертна група, която да каже как да се съхранят находките и колко ще струва това на държавата и общината.

Станете почитател на Класа