"Берлинале" се върти и на Бранденбургската врата

Гергана Фъркова
Берлин, специално за „Класа“

Поредното издание на световния кинофестивал „Берлинале” е най-значимото културно събитие в германската столица за февруари. Между 11 и 21 февруари Берлин за 60-и път ще привлече киноелита от цял свят. Тазгодишният плакат припомня 15 477-те заглавия на всички филми, показвани на „Берлинале“ за тези 60 години. Една внушителна цифра, зад която стоят високо качество и много киноистория. Запазената марка на филмовия фестивал в Берлин си остава публиката. От създаването си до днес фестивалът е обърнат не само към професионалистите, но и към една твърде широка аудитория. Публиката тук обича киното и пълни многобройните кинозали, а организаторите обещават да превърнат 60-ото „Берлинале“ в истински „парад от звезди”. Целият град ще стане още по-съпричастен към феста чрез артинсталацията на Бранденбургската врата, където ще се показва на живо най-важното от случващото се на червената пътека.
Тазгодишната селекция включва повече от 400 филма, в официалната програма ще бъдат показани 26 кинотворби, а 20 от тях ще се съревновават за голямата награда „Златна мечка” и другите „Сребърни мечки”. В конкурсната програма ще могат да се видят филми от 18 страни, и общо 18 заглавия ще имат тук световната си премиера. Киномаратонът стартира с многообещаващата творба на носителя на „Златна мечка” за 2007 г. Уанг Куанан Apart Together („Разделени заедно“). Един интелигентен любовен филм, който разтърсва емоционално и кара зрителя да се замисли.
България за съжаление отново ще присъства косвено на фестивала, който по традиция е най-отворен към източноевропейско кино. Копродукцията с Турция „Космос” на реномирания режисьор Реха Ердем и немският игрален дебют „Футболни съпруги” с Весела Казакова в главната роля са двете единствени заглавия с българско участие. Естествено, делегацията от наши режисьори и продуценти ще бъде много по-голяма. Да се надяваме, че те ще имат плодотворни контакти, от които ще се родят следващите големи фестивални успехи на българското кино.

Станете почитател на Класа