Лека жена с тежък характер

Петър ПЛАМЕНОВ

Алкифрон. "Писма на хетери"
Колекция Архетип
(изд. Фондация за българска литература, с подкрепата на Програма Култура 2007-2013 на ЕК) превод: Драгомира Вълчева
редактор: Мирена Славова
Цена 4, 99 лв.

Хетерата е лека жена с тежък характер. Хетерата не вярва на сълзи, нито на на думи. Хетерата знае как да си изиска своето: пари, бижута, дрехи и слугини. Обича да пише писма, но държи да получава повече от красиви думи и увещания за любов :

Защо се мъчиш да пишеш толкова много? Не ти трябват писма, трябват ти петдесет златни монети. Ако ме обичаш, дай ми ги, ако ли пък обичаш парите, не ми досаждай. Бъди здрав!

Когато са с любовници, хетерите се забавляват:
Музиката бързо ни възбуди и понеже бяхме подпийнали, умът ни беше – досещаш се къде. Галехме ръцете на любовниците си, разтривахме ставите на пръстите им и в добавка към Дионисовите наслади започнахме любовна игра. Една от нас се изви назад и целуна любовника си, като го докосна с гърдите си. После уж се извърна, а всъщност притисна задната част на бедрата си в слабините му. Вече се надигаха страстите на нас, жените, а на мъжете – ония работи.
Когато са без любовници, хетерите пак се забавляват:
Обаче най-пълна наслада ни достави невероятното състезание, подхванато от Триалида и Мирина, за това коя от двете ще извади на показ по-хубав и по-нежен задник. Първа Мирина си развърза колана и раздруса задника си, който се виждаше през прозрачния копринен хитон как се тресе като мляко, примесено с мед. Същевременно попоглеждаше назад към хълбоците си и тихо стенеше, сякаш извършваше любовен акт, така че аз останах поразена, кълна се в Афродита. Само че Триалида не се отказа и засенчи Мирина по разюзданост.
Хетерата има особен статут в античното общество . Тя е едновремено почитана и презирана, считана за достойна, но и за безчестна. Умни, самостоятелни и не рядко със силно влияние. Всъщност хетерите са  високообразовани свободни жени, които свият най-често на двойна флейта от щъркелова кост или някакъв друг инструмент като аполонова седмострунна лира. 

Четете повече в рубриката "Култура"

Станете почитател на Класа