Разпродават Шагал с 25% отстъпка

Зимна разпродажба на литографиите на Марк Шагал тръгна в Музейната галерия за модерно изкуство в София. Всеки ден до 3 януари 2010-а ще се продава по една картина от Библейската серия, която е изложена в галерията, съобщиха за „Класа“ от „Оборище“ 10. Акцията е замислена в духа на новото артсредище, което бе създадено с целта да провокира колекционерския дух у българина и да даде тласък на пазара на произведения на изкуството у нас. Галерията бе открита в средата на декември, през залите й мина за броени дни политическият и духовният елит на нацията. Студенти от Художествената академия са постоянни посетители на „Оборище“ 10, където могат да видя експонати, за които са мечтали. След интереса към Пикасо и Дали ценителите основателно насочиха вниманието си към Шагал.
„От най-ранна възраст аз съм запленен от Библията. Винаги съм вярвал, че Тя е най-богатият източник на поезия...Библията е съзвучна с природата и тази нейна тайна винаги съм се стремял да предам на поколенията...В изкуството, както и в живота всичко е възможно, когато водеща е любовта”, казва легендарният художник. През 1931 г. Шагал посещава Палестина и е запленен от Светите места, където намира визуален еквивалент на Библията. От 1931 г. Шагал започва да илюстрира Библията, прави подготвителни рисунки и гвашови работи, които по-късно използва за сериите офорти и литографии. Библейската тематика остава негова страст до края на живота му. През следващите 35 години той създава повече от 100 литографии, офорти и живописни работи, които олицетворяват пламенното проучване на библейските сюжети. Библейските сцени на Шагал са предоставени на търговеца на изкуство Амброаз Волард. През 1939 г. Шагал напуска Франция заради нацистите, а серията остава непубликувана заради смъртта на Волар.
През 1956 и 1960 г. графиките са окончателно публикувани от издателя Териад заедно с работите, които Шагал добавя между 1952 и 1956 г. Шагал прави по това време 24 цветни литографии, които се отличават с дълбока чувствителност и щателно опознаване на сюжетите. Литографията притежава оптимални възможности за тиражиране и с това отговаря на стремежа на Шагал в зрелия му период към по-широк контакт със зрителя.
Част от библейските сюжети на Шагал очакват колекционерите в Музейната галерия за модерно изкуство.

Станете почитател на Класа