Съпругата на испанския посланик точи баница за Нова година

Елиана Митова

Кристина Фуентес, съпругата на испанския посланик, по Коледа обогати познанията си за българската кулинарна традиция. Дамата се справя великолепно с рецепти като шопска салата и таратор, но сега си е наумила да включи към тях и българската баница. „Със съпруга ми свикнахме с българската кухня още по времето на неговия първи мандат през 90-те години. Често приготвяме някои ваши рецепти, които много се харесват на испанските ни приятели и роднини. Затова имам желание да се науча да точа баница. Разчитам на Емил, готвача в нашата резиденция, той прави чудеса в кухнята. Той ще ми помогне в първите опити, та да измайсторя сама истинска българска баница“, казва Кристина Фуентес.
По Нова година на трапезата на семейство Фуентес ще има и сарми, и тиквеник, и ошаф. Гостите задължително опитват и испански, и български специалитети. Така испанците усещат България по-близка, а българите опознават богатите кулинарни традиции на Иберийския полуостров.
За Нова година семейство Фуентес посреща в София сина си Хавиер и неговата съпруга. Хавиер е дипломат, върви по стъпките на баща си. Неведнъж е посещавал България, обожава българските курорти. Мечтае да покара ски на Боровец. Двете дъщери на семейство Фуентес – Патрисия и Лаура, са омъжени в САЩ. „С дъщерите си ще се чуем и видим само по Скайп. Вече изпратих по пощата подаръците за нашите четири внучета – Алекс, Сабрина, Нико и Сиси. Те все още се радват на играчки. За майките им купих сребърни обици и бродирани български колани във фолклорен стил. Могат да се комбинират с най-различни тоалети. А за зетьовете ще има дискове с българска музика, защото и двамата са меломани“, разказа пред „Класа“ съпругата на испанския посланик. Коледните и новогодишните празници са повод семейството да се събере дори само за няколко дни, а ако това е невъзможно, да си обмени подаръци.
Като съпруга на дипломат Кристина Фуентес е имала шанса да види с очите си близки и далечни страни. Майсторски използва видяното и преживяното, за да създаде уют и красота у дома. Испанската резиденция на „Симеоновско шосе“ приказно грее в празничните дни. Освен елхата, коледните звезди, венците и светлинките тук може да се види и задължителният за всеки испански дом „Белен“. Става дума за сцена, изобразяваща раждането на Христос. Върху пианото в резиденцията миниатюрната библейска приказка е аранжирана красиво - сред персонажите личат младенецът Исус, неговата майка Мария и тримата влъхви. „Купих го в Полша, страната, от която произхождам. Там католическата традиция е много силна, както и в Испания“, обяснява Кристина Фуентес. И припомня, че в Полша, както и в България по Нова година и през цялата зима сервират кисело зеле. „Много е вкусно, когато е приготвено у дома. Отивайки на лов, ловците вземат и зеле. Готвят го на открито, като добавят дивечово месо. Слагат дори сушени гъби за аромат“, обяснява г-жа Фуентес.

Станете почитател на Класа