Фатма Саид в София

Фатма Саид в София
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.04.2024
  • Сподели:

На 26 март египетското сопрано излезе на сцената в зала „България“ заедно с британския пианист Джоузеф Мидълтън, а програмата включваше песни от Моцарт, Шуберт, Шуман, Де Файа, Обрадорс, Серано и Ханкаш.

 

 

 

Когато през септември 2021 г. излезе дебютният албум на Фатма Саид El Nour(Светлината), бях очарована от богатата палитра от емоции, които красивата египтянка беше вложила във всяка песен, както и от стремежа ѝ да представи някои от най-известните пиеси, създадени от френски, испански и арабски композитори. „Идеята е да свържем три култури – арабската, френската и испанската – и да покажем колко много общо има между тях въпреки географските и историческите различия“, споделя Саид. Записът бързо спечели възхищението на критиката и получи признание и много награди – за най-добър песенен албум от специализираното списание „Грамофон“, наградата за вокално майсторство на списание ВВС и германското отличие Opus Klassik. В диска партньори на певицата са пианистът Малкълм Мартино, китаристът Рафаел Агире (той гостува в София като солист в концерт на Симфоничния оркестър на БНР), както и група, включваща пиано, перкусии, контрабас, канун и най, която съпровожда ориенталските пиеси.

Година по-късно беше издаден и албумът ѝ „Калейдоскоп“, записан с Филхармонията на Монте Карло под диригентството на Саша Гьотцел и със специално поканени приятели, сред които тромпетистката Люсиен Рьонодин Вари и квартет „Анхел“.

„През целия ми живот, от най-ранна възраст танците ме придружават навсякъде, усвоих различни стилове – бални, латино, аржентинско танго и др. Винаги съм се чувствала вдъхновена както от физическото, така и от вътрешното движение в танците – независимо дали с партньор, или соло. За мен това е друг начин да изразя себе си. Докато проучвах потенциалния репертоар за този албум, бях привлечена от песни от много различни страни и народи, всички със силни танцови елементи – понякога в думите, но неизменно в музиката… Трудно е да си представим музика без танц или танц без музика…“

Този албум е впечатляващо съчетание на арии от Жюл Масне, Жак Офенбах, Франц Лехар​, но и Курт Вайл, Астор Пиацола, Карлос Гардел, Серж Гинсбург…, в него е дори и хитът на Уитни Хюстън I Wanna Dance With Somebody.

Гостуването в София на Фатма Саид е част от голямото ѝ концертно турне, което ще продължи през април и май със срещи с публиката в Париж, Мюнхен, Айзенах, Дортмунд, Антверпен, Лондон. Тя ще редува няколко програми, като в част от тях ще си партнира с Джоузеф Мидълтън, а в други на сцената ще бъде с кларинетистката Сабине Майер и Малкълм Мартино. В Лондон ще има и майсторски клас с музиканти от „Гилхолд скул“.

В София красивата египтянка пристигна благодарение на компанията на Соня Йончева и концертната поредица „Съкровени гласове“, в която се представят с камерни рецитали най-нашумелите в момента оперни певци. На 26 март Фатма Саид излезе на сцената заедно с британския пианист Джоузеф Мидълтън, а програмата включваше песни от Моцарт, Шуберт, Шуман, Де Файа, Обрадорс, Серано и Ханкаш.

Ще започна от края, толкова красив и емоционален. „Египетското слънце“ озари залата. Официалната програма завърши с „Подай ми флейтата и пей“, а певицата обясни, че това е знак на почит към музиката. „Обичам да я изпълнявам, защото пеенето е пътят към вечността. Ние, хората, сме тук, на земята, за кратко време, но звукът от музикалния инструмент и от човешкия глас остават завинаги!“ Текстът е на ливaнския поет Халил Джубран, а музиката на композитора Наджиб Ханкаш. След втория бис, Тhe way you look tonight, нетърпеливата публика получи още един подарък – популярна египетска песен, озаглавена „Дъщерята на султана“, поднесена много артистично.

И сега към началото. Първата, немска част започна с песни от Волфганг Амадеус Моцарт – Als Luise die Briefe ihres Liebhabers verbrannte, Abendempfindung, Der Zauberer. Продължи с няколко песни от Франц Шуберт – Rastlose Liebe, Nachviolen, Ganymed, Ständchen, и завърши с шест песни от Роберт Шуман – Meine Rose, Frühlingsnacht, Mond meiner Seele, Liebling, Liebeslied, Singet nicht mit Trauertönen, Widmung.

Втората, испанска част откриха Седемте испански народни песни от Мануел Де Файя, допълнени от Tus ojillos negros, както и Del cabello más sutil от Фернандо Обрадорс и La canción del Olvido и Marinela Marinela от Хосе Серано.

Нежно, лирично и много емоционално бяха изпълнени всички тези бисери, понякога с подходяща закачливост или с достатъчна драматичност, но винаги с абсолютна овладяност на всеки тон и с елегантни пианисими. Ех, ако можеше публиката да не аплодира толкова възторжено след всяка песен, прекъсвайки емоционалното изграждане, често дори без да дочака финалното отзвучаване.

Тъй като започнах с албумите на Фатма Саид, трябва да добавя, че дискографията ѝ е малко по-голяма, като включва три цели опери – френската версия на „Орфей и Евридика“ от Глук с диригент Микеле Мариоти, „Тамос, цар на Египет“ и „Вълшебната флейта“ от Моцарт – първата с диригент Алондра де ла Пара, втората с Адам Фишер. Саид участва в Симфония №8 от Малер, записана от Адам Фишер; в диска „Анима Етерна“ на контратенора Якуб Орлински; в „Усeщания“ на виолончелиста Готие Капюсон.

До края на сезона предстоят още два концерта от „Съкровени гласове“. На 12 април в София ще може да се чуе концертът на сопраното Елза Драйзиг и пианиста Джонатан Уеър, наречен „Северно сияние“. На 31 май в София пристигат сестрите Магрен – мецосопранът Клементин Марген и пианистката Сара Марген, които са озаглавили концерта си „Париж и нощта“.

 

 

фотография SY11 Events/Виктория Вучева

 

Фатма Саид започва пътя си в музиката едва 14-годишна. Той я отвежда от дома ѝ в Кайро до Академията на Миланската Скала и най-прочутите концертни и оперни сцени в света. След като учи в Кайро при сопраното Невин Алуба и във Висшето училище за музика „Ханс Айслер“ при Ренате Фалтин, Фатма получава стипендия за Академията на Миланската Скала и става първото египетско сопрано, което се изявява на тази прочута сцена. В Милано тя пее – наред с много други роли – Памина в новата постановка на Петер Щайн на „Вълшебната флейта“, за която Frankfurter Allgemeine Zeitung пише: „Безупречната, сияйна Фатма Саид в ролята на Памина е откритие“. Сред оперните роли на Фатма са Нанета („Фалстаф“), Клоринда („Пепеляшка“), Пастурела („Детето и вълшебствата“, Равел), Берта („Севилският бръснар“), Феанихтон („Батаклан“, Офенбах) и Любовта („Орфей и Евридика“) в Театър Ла Скала. Страстна изпълнителка на немския песенен жанр (Lied), тя изнася рецитали в най-престижните зали в света. През изминалия сезон представи концертна поредица в Концертхаус в Берлин, включваща и промоционалния концерт на втория ѝ албум „Калейдоскоп“. Сега Фатма се радва на вълнуващ сезон: „Стабат Матер“ на Перголези с Якуб Орлински, европейско турне на „Дидона и Еней“ с оркестър il Pomo d’oro, както и турне с Малкълм Мартино и Сабин Майер. Фатма е посланик на „Опера за мир“ и е подкрепяна от академията stART на Bayer Kultur. 

Пианистът Джоузеф Мидълтън специализира в изкуството на песенния акомпанимент и камерната музика и има международно признание. На страниците на BBC Music Magazine той е представен като „една от най-ярките звезди в света на песента“, а в Opera Now – като „перфектен акомпанятор“. Джоузеф Мидълтън е директор на музикалния фестивал Leeds Lieder, резидентен пианист и стипендиант на Pembroke College Cambridge, както и професор и стипендиант на Кралската музикална академия. През 2017 г. той става носител на наградата за млад артист на годината на Кралското филхармонично общество.

 

 

 

 

Светлана Димитрова

Станете почитател на Класа