Поетът Петър Чухов, който играе с "мрака между думите"

Поетът Петър Чухов, който играе с "мрака между думите"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.03.2024
  • Сподели:

За него поезията е начин на живот и "реакция на света около нас". Поетът Петър Чухов, който спечели националната награда за поезия "Пеньо Пенев", е Човек на деня на Свободна Европа.

 

 

 

Той предпочита кратките форми и често пише в жанра хайку. Не се определя като социален поет, а се интересува повече от човека.

В сряда Петър Чухов спечели националната награда за поезия „Пеньо Пенев“, учредена от община Димитровград през 1970 г.

"Всички се обединихме около фигурата на Петър Чухов, защото това е един много важен автор със значими книги, с добра критическа рецепция. Поет, който е наложил някои жанрови форми в съвременната българска поезия и е повлиял на много млади автори", каза проф. Амелия Личева - председателка на 7-членната комисия, която предлага лауреата на наградата, и деканка на Факултета по славянски филологии в Софийския университет.

 

Петър Чухов (в средата)

 

Петър Чухов (в средата)

 

Предложеният за наградата предстои да бъде утвърден с решение на общинския съвет, а отличието ще му бъде връчено от кмета на Димитровград по време на Дните на поезията от 27 април до 7 май.

"Едно от най-хубавите неща в поезията на Петър Чухов е там, където играта с думи оголва мрака между думите", казва Георги Господинов за последната книга на Чухов - "Тишината е спяща красавица".

Чухов е роден през 1961 г. в София. Той е автор на над 15 книги, повечето от които са стихосбирки, и е превеждан на близо 20 езика.

Чухов казва пред БНР, че за него поезията е начин на живот. "За мен поезията е реакция на света около нас, но не буквална. Иван Методиев беше писал, че има въпроси, на които науката не може да даде отговор, като за смисъла на човешкия живот, но поезията би могла да даде този отговор. Този диалог с екзистенциалното за мен се случва чрез поезията", казва поетът.

Той е носител на редица награди, сред които „Иван Николов“, „Развитие“, „Славейкова награда“, голямата награда на музея „Башо“ в Япония, „В полите на Витоша“, „Иван Пейчев“.

Освен с поезия Чухов се занимава и с музика. Участвал е в няколко рок групи, сред които „Субдибула“, „Тутакси“, „Стенли“, „Гологан“ и групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“.

 

 

 

 

Диляна Теохарова

Станете почитател на Класа