Покрив

Покрив
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.03.2024
  • Сподели:

Представяме ви късометражния филм на Невена Николова и Петър Герзилов в сътрудничество със сайта kinematograf.bg

 

 

 

„Покрив“ (2022), режисьор Невена Николова, Петър Герзилов, сценарист Невена Николова, актьори Марина Фърцова, Емил Стефанов

 

Логично е състоянието на крайно отчаяние, униние и липса на желание за промяна в живота да се нарича депресия. Едно метафорично, но твърде осезаемо притискане и изпадане на личността в пропаст, под морското равнище на рационалното съзнание, където лъчите на радостта и надеждата не проникват, а царуват мрак и страдание. Противно на всякаква етимология, в късометражния игрален филм „Покрив“ (2022) на режисьорския тандем Невена Николова и Петър Герзилов, депресията отвежда двама непознати, мъж (Емил Стефанов) и младо момиче (Марина Фърцова), на покрива на висок хотел до морския бряг, за да приключат земния си път. Но какво всъщност ги подтиква към подобно решение и дали са готови да го извършат?

Историята е пропита от фин черен хумор, резултат от забавния дисонанс между техните намерения и готовността им да ги извършат. Той е премислил всичко стотици пъти и е подготвил план за действие, стъпка по стъпка, така че да не се разколебае. Тя, от своя страна, действа изцяло под влиянието на емоциите си и е оставила всякакви разсъждения настрана, освен, разбира се, какви точно дрехи да носи по време на последния си полет. Комичен е опитът им да се отнасят небрежно към това, което се канят да направят, като че ли е някаква формалност, след която просто ще се изтупат и ще отидат някъде да обядват. Това усещане е затвърдено във фона на разказа, където се прокрадва интересен антиутопичен момент, сякаш коментар върху състоянието на съвременната душа. Двама души, изгубили се в своите очаквания и представи за себе си и света, които ненадейно намират подкрепа един в друг, за да си припомнят вътрешноприсъщия смисъл на съществуването и да си дадат малко време за размисъл, преди да извършат непоправимото. Но ще размислят ли, или вече е късно за това?

Във взаимодействието между персонажите се образува любопитна препратка към „Хамлет“ на Уилям Шекспир. По своеобразен начин сценарият на филма преобръща класическия сюжет. Тя е скъсана на изпита си в Театралната академия, където е представяла монолог на Офелия, но дори не е успяла да го довърши, разстроена от зловещия кикот на комисията. Този провал я тласка по стъпките на Шекспировата героиня. На съдбоносния покрив обаче тя среща своя Хамлет, измамен и отхвърлен не от своята майка, а от съпругата си. Той е съкрушен, обезверен и заслепен от мъката си, неспособен да види крехката красота на Офелия, докато тя не завършва пред него злополучния монолог. Този символичен акт се превръща в споделено откровение, което ги връща в света на действието, където те отново трябва да правят избори и да понасят вълненията от всевъзможните последствия. Момент, метафорично подчертан от образа на калинката, чийто полет внася усещане за надежда, понеже, както се знае, показва в коя посока човек ще намери любовта. Но ще позволят ли тя, а не мъката да ги поведе?

Филмът „Покрив“ е едновременно тъжен и забавен, неловък и елегантен, една сцена от неврозата на нашето съвремие, която моментално ни става близка с непринудената и убедителна игра на Марина Фърцова и Емил Стефанов. Кадрите ни поднасят сюжета, използвайки обрана и семпла сценография, както и монтаж, който акцентира върху диалога между персонажите. Филм, който заслужено обира наградите на редица международни фестивали.

 

Видео: https://kinematograf.bg/rooftop-film

 

 

Иван Врамин

Станете почитател на Класа