Анита от Ла Скала: Българите ще харесат "Кармен"


25-годишната грузинка Анита Рачвелишвили открива довечера сезона в Миланската скала с най-прочутата оперна роля на всички времена - Кармен. Ефектната и гласовита грузинка ще бъде в центъра на вниманието не само на политическия и артистичния елит на Европа, но и на милиони оперни фенове по целия свят. Защото галата, дирижирана от Даниел Баренбойм, се предава на живо в над 70 киносалона в САЩ, Италия, Франция, Испания, Германия, Великобритания, Полша, Литва, Естония.
„Класа” се свърза с Анита Рачвелишвили чрез социалната мрежа „Фейсбук“.


- Анита, и българската публика ще има удоволствието да ви гледа на 7 декември вечерта в ролята на Кармен. Вие сте дебютантка. Притеснена ли сте, че оперният свят ще ви наблюдава с такъв огромен интерес?
- Да, но ми е особено приятно, че и вие в България сте чули за мен и ме каните за интервю. Правя го с огромно удоволствие и ви благодаря!

- Вие минахте през академията за млади певци в Ла Скала. Успяхте да изиграете на тази авторитетна сцена Керубино от „Сватбата на Фигаро“. Как ви избраха за „Кармен”?
- Академията е важен момент в живота ми. Обучаваха ме не само да пея, но и да оцелявам в трудния свят на оперното изкуство. През юни 2008-а се явих на прослушване при маестро Баренбойм за малката роля на Фраскита в „Кармен”. Само на това се надявах. Маестрото ме изслуша, а после помоли да изпея и ариите на Кармен. Разбрах, че ме е харесал. И ми предложи да изработим заедно ролята

- И изведнъж ви определиха да пеете на самото откриване на сезона в най-големия оперен театър в света? Това е страхотен шанс!
- Да, огромен! В театъра се носеха доста време такива слухове, докато репетирахме, ама аз все не вярвах, че ще ме изберат. Струваше ми се невъзможно да се случи. Е, случи се. Съобщи ми го самият директор на Ла Скала господин Лиснер. През април дойде при мен и каза: „Баренбойм ви избра за Кармен. Желая ви успех.” И започнахме да работим!

- Каква Кармен ще види елитът на оперната публика в Ла Скала?
- Кармен на Емма Данте и на Баренбойм. Тя не е вулгарна, както я представят на много сцени по света. Тя е жената, която се влюбва. Но е Кармен егоистката. За нея Дон Хозе е просто предмет, с който си играе. Прави всичко възможно да го притежава, без да се замисли какви удари ще му нанесе. Срива му живота, професията, семейството. А той си загубва ума по тази единствена и неповторима жена.

- А в музикален план с какво се отличава вашата героиня?
- Страстна и много енергична. Кармен на Емма Данте може да се усети физически. Не се бои от дръзките жестове, движи се почти с животинска походка. На финала Дон Хозе почти я изнасилва, къса й дрехите. Режисурата е много силна, но е подчинена на две основни идеи – уважение към певицата, която трябва да изпее финала, не само да го изрецитира, и неповторима зрелищна красота. Режисьорът и диригентът изградиха персонаж, който напълно отговаря и на моите представи за Кармен. Затова е огромно удоволствие да работиш с Емма Данте и Даниел Баренбойм.


Интервюто взе Елиана Митова

Станете почитател на Класа