Тъга и сладост

Петър ПЛАМЕНОВ

Джаzz + представя
КАМАНЕ - Принцът на фадото
04.12.2009 София, Зала България - 19:30 ч.


„Фадо е като въздишка”
Селесте Родригес, изпълнител на фадо.

Възможна ли е изобщо музика без носталгия. Възможно ли е да се пее без копнеж... Фадо – тази музика на скръбта, отчаянието и самотата, но също и на вярата, надеждата и любовта, превръща пеенето в изповед и молитва. Тук гласът не само разказва или изразява съдбата, той я сътворява на ново, променя, защото в своя трепет тълкува и надмогва случайността, преобазява я със силата и красотата си.
Когато мъж пее фадо, особено ако това е богатия, мъжествен, но и безкрайно ласкав, изпълнен със сладостна нега и смугла нежост тембър на Камане, в гласа му винаги отеква участта на онези първи моряци осмелили се да въплътят копнежа по далечината, влечението и страхопичитанието по морската шир в своята носталгична музика. Песните на Камане са песни за далечния дом, за любимата и мъката по близките, но и песни за тъмната страст, за войствената гордост и съперничеството между силните и сурови мъже.
Камане открива магията на португалската мъка saudade чрез грамофона. Слушайки плочите с фадо на своите родители той е изкушен от тази странна и дълбока музика на живота. Започва да пее още като дете и дебютира професионално в ранните си юношески си години, когато името му често оглавява афишите на големите фадо клубове в Лисабон - този опит е незабравим, защото истинската енергия на фадото се ражда от специфичната споделеност на мъката - изпята, оголена, разкрита...
Преломен момент за него е запознанството му с един от забележителните поети и композитори на Португалия - Жозе Мария Бранко, известен с нетрадиционния си и отявлено оригинален подход към наследството от миналото. Двамата започват съвместното си сътрудничество и не след дълго Камане подписва договор с ЕМI. Първият му албум "Uma Noite de Fados" от 1994 е концертен запис от фадо клуб в Лисабон, който му носи и световна популярност. Дискографията се състои в девет албума, които заслужено му отвоюват званието: „Принц на фадото”. Следват "Na Linha da Vida", "Esta Coisa da Alma", "Pelo Dia Dentro" – три албума, в които се очертава портретът на Камане – артист с блестящо присъствие, безупречна интонация и покоряваща мекота, който умее да привлече вниманието върху всяка изпята дума и да пресъздаде силата на поетичните слова и глас, който докосва дълбините на човешката душа.
Не случайно концертите му в Португалия, Испания, Франция, Холандия и Белгия са радват на невероятен успех и са разпродадени седмици напред и затова през 2003 Камане прави две компилации с най-популярните си изпълнения в "The Art of Camané - Prince of Fado" и във втория двоен лайв "Como Sempre... Como Dantes", все записи от голяма зала пред хилядна публика или в интимната обстановка на традиционния малък фадо клуб. Последните му три албума добиват златен статус в Португалия. Тогава неочаквано посоката е променена с "Outras Canções" – изненадва с изпълнения на популярни бразилски и португалски песни с оркестър, последвано през 2007 г. от втора част с песни на Жак Брел, Франк Синатра и Жобим, които представят Камане в различна светлина и артист с богат творчески диапазон и увереност в техниката на пеене и чувство за стиловото многообразие.
Основният образ на тази музика е сподвената и несподелима мъка, носталгията по изгубеното, по живота, който винаги се оказва пропилян, защото нищо от него – нито тъгата, нито радоста не оставя трайни следи – вичко изтича, отминава неудържимо и неповторимо. Музика за времето, за неговата неумолимост и бързотечност. Музика на жалостта и жалбата по ефимерността на човешката красота и невъзможността за съпротива срещу жесотко устроеното битие, което поглъща звуци, лица, образи, градове, светове... В една от най-известните песни Vida Vivida на Argentina Santos се казва :"Ние мислим, че времето минава...но само ние минаваме през него и си заминаваме, а то остава неизменно"...
Фадо-то е това – дълбока жалба, жалост към всичко живо, една неустоимо красива метафора за времето... Гласът на Камане, знае тази истина и я разкрива с безпощадната откровеност на своята кадифена топлота.



Станете почитател на Класа