Люк Бесон: Артур порасна като Хари Потър


Магьосникът на анимацията Люк Бесон се завръща на екрана с нов филм за култовия герой Артур. Феновете на Артур в България ще могат да се насладят на лентата, заснета по книгата „Артур и отмъщението на Малтазар”, на 4 декември, когато е официалната премиера. На 29 ноември в кино “Арена-запад“ лентата бе прожектирана пред много журналисти и техните деца. Всички малчугани и най-смелите родители получиха от професионални гримьори и фризьори екстравагантни прически и грим в стил Селения и Артур. Преобразени като героите от “Артур и отмъщението на Малтазар”, феновете на филма се снимаха в новите си образи, след което се пренесоха в уникалния свят на анимационните герои.
След прожекцията на филма присъстващите се запознаха с актьорите, които дублират българския вариант на анимацията. Пред публиката се поклониха Георги Николов – Артур, Калин Арсов, Петър Върбанов, Живко Джуранов, Милена Павлова, Радослав Рачев, Светломир Радев, Благомир Алексиев, Албена Павлова, както и преводачът на филма Александър Маринов.
Режисьорът Люк Бесон екранизира последователно историята за Артур, вдъхновен от успеха на първата книга. Реализацията на проекта отнема седем години и 65 млн. евро бюджет. Главните роли са поверени на малкия Фреди Хаймор ("Чарли и шоколадовата фабрика") и Мия Фароу. Анимационните персонажи са озвучени от холивудските звезди Мадона, Робърт Де Ниро, Харви Кайтел, певецът Снууп Дог и др.
Авторът споделя преживяванията си около създаването на филма в интервю за CINEFISH.



- Г-н Бесон, какво научихте от първия си опит в режисурата на анимационен филм с „Артур и минимоите”?
- В известен смисъл това бе първи опит за стотина и повече млади аниматори в BUF Cie. За мен най-важно бе да се приспособя към времето за направата на анимационен филм чрез 3D модели. От момента, в който имах идея за кадър, и този, в който можех да го видя, понякога минаваше година! Може би бях твърде предпазлив с първия Артур. Този път не си поставях ограничения.
Първият филм трябваше да установи различията в мащаба между човешкия свят „там горе” и този на минимоите „там долу”. Този път можехме да пропуснем обясненията и буквално да се впуснем в преследването. До степен, в която Артур язди всичко, което се движи или лети – комари, паяци, пеперуди, стоножки, коли и самолети. Много е вълнуващо, че му позволихме да изпита всички приключения, за които може едно момче да мечтае. Аз също накарах актьорите да излязат от ограниченията, защото осъзнавах, че няма как да го направим отново - 3D героите са просто карикатури по своята същност, така че актьорите трябваше да присъстват на повърхността. Вместо да ги ограничавам, както направих в първия филм, ги подтикнах да се развихрят и като видях резултата, наистина си заслужаваше.

- Защо заснехте двете продължения на „Артур и минимоите” едновременно?
- Поради чисто физиологични причини. Всъщност „Артур и отмъщението на Малтазар” и „Войната между двата свята” са филмова адаптация на една история в две части. Между тях не може да има съществена промяна във външния вид на Артур. Бедата е, че Фреди Хаймор е подрастващ тийнейджър. Не можехме да чакаме една година, за да заснемем втория филм – той расте прекалено бързо!

- Първият филм въвежда в средата на героите. Каква е гледната точка на продълженията?
- Исках действието да се разгърне и историята да бъде по-поетична. Например сцените от миналото, показващи какво се случва със Селения, дават ритъм и живот на филма, но те разкриват и ежедневието на младата принцеса. Видяхме героинята през очите на Артур и знаехме твърде малко за нея…Сега виждаме какво представлява животът й с магията, която носи със себе си, за малките момичета, включително и за дъщерите ми.

- В продължението има много повече взаимодействие между снимани на живо и анимирани сцени. С какво това бе допълнително предизвикателство за хората от BUF?
- Просто заради идеята да следваме приключенията на Артур в света на минимоите и едновременно с това опитите на родителите му да го спипат. Това направи историята още по-вълнуваща и жива.

- Човек би си помислил, че след дългия съзидателен процес на „Артур 1“ продължението би трябвало да стане по-лесно и бързо технически. Така ли е?
- Да, но вдигнахме летвата още по-високо. BUF подобриха всичко. Да не забравяме новите герои и декори, които трябваше да се създадат от нулата, всеки един още по-щур от предходния.

- В Райската алея, която показвате, има нещо за деца и нещо за възрастни. Умишлено ли го правите?
- По-скоро има нещо за тийнейджъри. Артур е пораснал, както и зрителите на филма. Представям си, че те ще са първите, които ще го гледат. Много исках Артур да расте заедно с тях. Същото се получи и с Хари Потър и мисля, че е много хитро – публиката да расте заедно с героя. По отношение на сценария също е забавно да работиш с герои, които имат минало, и да им добавяш зрелост.

- Това ви е първият филм с продължение. Какво означава за вас да работите с едни и същи актьори?
- Заснемането на първия филм бе невероятно преживяване, като незабравима ваканция. Нуждата да работим със същите актьори и този път бе очевидна. Бяхме изградили силни приятелски връзки, така че бе забавно да се съберем отново и да преоткрием същите декори, цветове и аромати.

- Между „Артур 1 и 2“ вие участвахте във филма на Ян-Артюс Бертран „Дом”. Това насърчи ли ви да наблегнете на екопосланията в „Артур и отмъщението на Малтазар”?
- „Дом” е първото творение на Ян-Артюс Бертран. Често съм се питал какво мога да направя за природата чрез киното. Как мога да използвам тридесетте си години в бранша, за да допринеса за каузата? Когато Ян дойде да се видим, аз се присъединих към проекта без колебание.

- Какво ще извадите от ръкава си за „Артур 3“?
- Краят на „Артур и отмъщението на Малтазар” е неочакван. Всеки, който е чел книгата, знае пред каква дилема се изправят нашите трима герои. Артур остава минимой, докато Малтазар, с целите си 2,10 метра, преминава в света на хората.

- Донесе ли ви удоволствие създаването на това продължение?
- Най-голямото удоволствие е прожекция в киносалон, пълен с деца. Това е магичен момент, който ми напомня за времето, когато гледах последния филма на „Дисни“ с широко отворени очи. Изражението на децата и върховното удоволствие е напълно объркващо, защото пет секунди след края на филма крещят за продължение.


Издателство „Слънце” пуска книгата у нас

Артур стана любим герой на малките читатели в България и в още 34 страни по света, където бяха издадени. „Артур и минимоите” и „Артур и Забраненият град“. Те спечелиха милиони фенове с приказната история за храбрия Артур, който преминава през редица изпитания, разчита тайни послания, разрешава загадки и се хвърля смело в битка със злите сили. И всичко това се случва в приказната страна на минимоите – мили и добродушни същества, високи едва около два милиметра.
Третата книга от поредицата „Артур и отмъщението на Малтазар”, след броени дни ще бъде на пазара с логото на издателство „Слънце”. Невероятните приключения на Артур продължават... Той вече е разгадал тайния код, който му помага да се превръща в минимой, влюбил се е в своенравната принцеса Селения и се е сприятелил с нейния брат – пакостливия принц Бетамеш. Тук обаче Артур се изправя пред ново предизвикателство и пред най-големия враг на минимоите – зловещия Малтазар.
Артур е развълнуван, защото в края на десетия лунен цикъл проходът към света на минимоите ще се отвори и той най-сетне ще може да се завърне при тях и да бъде отново със своята любима Селения. Малките му приятели са организирали голямо пиршество в негова чест, а принцесата е облякла рокля от розови цветчета. Но точно в този ден бащата на Артур решава да скъси ваканцията им в бабината къща. И докато се готвят да потеглят към вкъщи, паяк вестоносец спуска в ръката на Артур оризово зърно с надпис „Помощ”. Минимоите са в опасност, няма и секунда за губене, а Селения може би се намира между живота и смъртта. Невероятният финал на приключенията на Артур в света на минимоите ще стане ясен до април 2010 г., когато издателство „Слънце” ще предложи на своите малки (а и не толкова малки) читатели края на историята – „Артур и войната на двата свята”.

Станете почитател на Класа