Шунго Морияма гостува с букви и ноти

Елиана Митова

Постоянният гост-диригент на Софийската филхармония Шунго Морияма изправи на крака многобройната публика в зала „България”, привлечена от първата среща с творчеството на мастития композитор Коичи Киши. Под палката на маестрото за първи път у нас прозвуча симфония „Буда”, най-значимото произведение на известния японски творец. Киши замисля и пише симфонията в Германия, където получава музикалното си образование. От предвидените първоначално осем части успява да сътвори само четири. Смъртта го застига на 28-годишна възраст. В наши дни Киши е смятан за световно известен автор, а японското правителство умело използва творчеството му за пропаганда на музикалната култура на Страната на изгряващото слънце по всички авторитетни фестивали и подиуми. Софийската филхармония се справи блестящо с творбата, а контактът между оркестъра и диригента бе на много високо ниво.
Редом с маестро Морияма на подиума излезе и очарователната цигуларка Йоко Китаура, която изпълни ремажорния концерт на Брамс. Инструменталистката заслужи бурни овации.
В мраморното фоайе на зала „България” български ученици представиха традиционната чайна церемония. Всички атрибути за демонстрацията бяха оригинални – от чашите до кимоната. Дипломатите от японското посолство осигуриха и запарките, които се използват в приготвянето на традиционната напитка. А маестро Шунго Морияма даде възможност на всички желаещи да се сдобият с ценен експонат – собствените им имена, калиграфирани с японски букви. На оригинална оризова хартия диригентът собственоръчно преведе и изписа имената на всички желаещи, които се наредиха на опашка пред него. Посланикът на Япония Цунехару Такеда бе домакин на концерта и получи поздравления за оригиналното музикално събитие. То е част от Дните на японската култура у нас, които се провеждат всяка година. Този път те продължават два месеца и дават възможност на българската публика да се запознае с колорита на японското изкуство и с традициите на Страната на изгряващото слънце.

Станете почитател на Класа