Зеницата на Бога

През 1609 г. Галилео Галилей за първи път използва телескоп, за да надникне в тайните на небето. Наблюденията му на Луната, Слънцето и спътниците на Юпитер са първата революция в астрономията, след които се ражда една напълно нова концепция за мирозданието и човека. Четири сторлетия по-късно ООН отбелязва Световната година на астрономията 2009 под мотото: "Вселената е твоя, открий я!". Астрономическа асоциация – София организира в новата Арт галерия на НДК експозицията "От Земята към Вселената",съдържаща 150 космически фотоси на астрални обекти, направени с помощта на ултрамодерни телескопи. Удивителните изображения в ултравиолетови лъчи на най-близката звезда - Слънцето, планетите от Слънчевата система, инфрачервените лъчения от далечни галактики и рентгеновото светене на останки от отдавна избухнали и загинали звезди разширяват съзнанието и духа.


Фотосите сякаш създават ново сетиво, надвишаващо обичайното зрително усещане. Светлината е паметта на звездите, техния език. Вселената, избухнала в цветове, не просто е безкрайна съпротива срещу извечната тъма на всемирния вакуум, но е неподозирано красива и разтърсваща с мащаба си картина. Изглежда, че самата вселена е едно поразително, изобретателно гигантско изкуство, което сякаш създава картини от галактики.
Освен снимките, изложбата предлага и проекта на арх. Елена Даскалова за планетариум в София. Експозицията продължава до 13 ноември и е част от програмата на Астрономическа асоциация – София по повод Световната година на астрономията 2009.

 

Айнщайн обичал да казва: „Не можеш да докоснеш нито едно цвете, без да разтревожиш една звезда“, с което подчертавал разбирането си за взаимосвързаността между съществата и несводимите екзистенциалните мащаби. Астралната фотография променя възгледите – за нас самите, за нашето собствено усещане и роля в подредбата на Битието. Макар и прашинка от безграничното ние сме част от едно необятно и необозримо цяло, което ни създава и руши, по свои закон; със същия размах и вдъхновение, с който кара да възникват и загиват вселените...
Фотографията е странно умение, тя хем е изкуство на погледа, хем е свидетелство и документ. Изкуство на светлината, което за малко повече от стотина години, превзема въображението, принуждава живописта да се промени и разширява измеренията на човешкия свят. Умение, напълно олицетворило ,с цялата си същност, желанието на човека да надмогне всяко ограничение – било то от страна на времето или на пространството. Космическата или астрална фотография е сложен и все още специализиран фотографски жанр, който пази научната си значимост и е доста далеч от всеядността на любителските снимки. За да се направи подобна фотография е необходима продължителна подготовка и специална техника. Тук фотографията, макар и част от научното усилие, постига неочакваната красота и събужда едно удивително чисто естетическо преживяване. Астрономията една от най-древните науки, определена от древните гърци като знание за „закона на звездите“, създава от този тип снимки мощен авангарден жанр за съвременното фотографско майсторство.

Петър Пламенов


"От Земята към Вселената"
Астрономически фотографии
Арт галерия
Адрес: София, бул. България 1, НДК, централен вход
Телефон: 02/ 916 63 69 и 02/ 916 63 68
28 октомври (сряда) - 13 ноември (петък)


Станете почитател на Класа