Фестивалът като обединителен фактор

Фестивалът като обединителен фактор
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.06.2022
  • Сподели:

Маестро Хосен, след две трудни за изкуствата и за цялото общество години на пандемия как ММФ „Варненско лято“ се готви за своето издание през 2022 г.?

Творците се мотивираме от предизвикателствата на времето. Нуждата от култура и разумни действия определя облика на обществото, в което живеем. Музикалната фестивална общност създава мостове между хората. Като представители на различни школи и традиции, ние, музикантите, чрез езика на хармонията и естетиката разпознаваме в публиката духовни ценители и адепти на музикалното послание, наши спътници в един житейски материално детерминиран свят.
Фестивалите са силен обединителен фактор и са особено важен пример в нашето „време разделно“ за хората и обществата, които продължават да не се учат от своите исторически грешки.

Бихте ли очертали творческата концепция на изданието?

В програмата търсим обединяващите културни елементи. Българската държава е била винаги символ за единство и етническа толерантност. С участието на творци от САЩ, Китай, Израел, Турция, Русия, Италия, Испания, Австрия, Украйна и от още 36 националности ние даваме един положителен пример. Езикът на музиката и духовността носят посланието на любовта и хармонията между хората.

Запазваме модулния принцип в концепцията на програмата, а в избора на участниците се придържаме към традиционните за фестивала високоестетически музикално-изпълнителски стандарти. Съчетаваме научните дискусии на симпозиума с вълнуващи концерти и търсим нови пътища в спечелването на нови меценати и приятели за каузата на град Варна като туристическа културна дестинация и за каузата на най-стария български фестивал, един от първите в Европа.

Какво да очакваме за откриването на фестивала?

Диригент на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна, в който ще участват и гост музиканти от Киевската националната филхармония, ще бъде артистичният ръководител на Националната филхармония на Украйна маестро Микола Дядюра. Сред солистите са легендата на корейската цигулкова школа, цигуларят Донг Сук Канг, пианистът Флориан Крумпьок – един от най-високо ценените интерпретатори на Бетовен, както и българската виолончелистка, професор във Виенския частен музикален университет Лилия Байрова – Шулц. В програмата са Владигеров – Рапсодия „Вардар“, Бетовен – Троен концерт, Дворжак – Симфония „Из Новия свят“. На откриването ще представим и творба на украинския композитор Валентин Силвестров.

Бихте ли отбелязали ключовите събития във всеки от модулите на фестивала през тази година? Кои са солистите и оркестрите, чиито гостувания меломаните не бива да пропуснат?

Много са интересните заглавия, които ще привлекат вниманието на публиката. Традиционно интересни ще са концертите към симпозиума, посветени на френската авангардна музика от началото на ХХ век, с участието на международно признати изпълнители, сред които са солистите Жерар Косе (виола), Оливие Шарлие (цигулка), концертмайсторите на Миланската Скала – Франческо Манара и Сандро Лафранкини, пианистите Иван Мартин и Емануела Пиемонти, челистите Фредерик Одибер и Антон Никулеску, флейтистът Марио Карбота, както и още много други именити творци.

Специален като послание ще бъде концертът, посветен на мира, на 29 юни във Фестивалния комплекс, с участието на Фестивален оркестър, съставен от музиканти от повече от 16 държави и представители на водещи български оркестри, както и двама диригенти – маестро Жин Ванг и Александър Гордън. Уникално ще е съчетанието на водещи оркестранти от Украйна, Румъния, Австрия, Турция, Македония, Испания, Финландия, Молдова, Франция, Италия, Русия, Латвия, Литва, Израел, Великобритания, Китай, Германия и България, които са привлечени от духа на фестивала и на Варна и от магията на българското Черноморие. Солисти са Шмуел Барзилай (Израел) – главен кантор на еврейската общност във Виена, Жи Ронг (Китай) – будистки учител от Нинбо, Китай, виолончелистът Антон Никулеску. Ще прозвучат симфонични творби и аранжименти на източноправославна, будистка и еврейска тематика от композиторите Римски-Корсаков, Паул Константинеску, Жин Ванг и Роксана Пануфник. В мое изпълнение меломаните ще чуят и популярната българска пиеса „Севдана“ от Георги Златев-Черкин. Ще бъде включена и нова творба от известния украински композитор Александър Родин, със световна премиера на ММФ „Варненско лято“.

Меломаните ще бъдат изкушени от изпълненията на Мишел Деньов и неговия кристален орган, на Квартетите „Дебюси“ и „Шимановски“ и на „Паганини ансамбъл“, Виена с премиерно изпълнение за България на творби на Паганини.

Сред акцентите ще са гостуването на Държавния симфоничен оркестър на Истанбул със солист Александър Марков (САЩ), на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солист Александър Гиндин (Русия), на легендарния ренесансов испански вокален ансамбъл La Grande Chapelle, на Бароковите оркестри на Хелзинки с Апо Хакинен, със солистка цигуларката Река Силвай и Wiener Akademie с Мартин Хазелбьок. Естествено, традицията ще продължи с образователните концерти за деца и с Международната лятна академия на „Варненско лято“.

„Варненско лято“ по традиция продуцира произведения на съвременни български композитори, осигурява и изпълнението на рядко представяни у нас творби на чужди автори, има впечатляващи премиери. Какво да очакваме тази година?

Паралелно с музиката на големите български композитори Панчо Владигеров, Любомир Пипков и Марин Големинов, част от която младите български изпълнителки, пианистката Анжела Тодорова и цигуларките Виктория Маринова и Тересе Плеткуте, ще представят на международния симпозиум, ще имаме и премиерни изпълнения на творби на съвременните български автори Стефан Драгостинов, Георги Арнаудов, Милко Коларов и Димитър Бодуров. Сред изпълнителите ще чуем и представителите на варненската музикална школа – Яна Бурова, Евгения Радославова, Грациела Фиеро, Галин Ганчев.

Интересна ще е срещата на европейски творци от Унгария, Испания и Украйна, които ще изпълнят камерни произведения на титана на българската класическа музика Панчо Владигеров.

 

 

 

Във вашия подход към фестивала специално място заема приобщаването на младите публики. Какви нови идеи имате в тази посока?

Младите са наш абсолютен приоритет. Ще развием модула с концерти на алтернативни сцени и концерти в градска среда, както и на сцени в курорта „Св. св. Константин и Елена“. Ще продължим да представяме български и международни млади инструменталисти. Акцентът в тази посока ще е атрактивният кросоувър концерт спектакъл Flying Bach на носителя на престижни международни награди, пианиста и продуцент Кристоф Хагел, който ще представи изключителен спектакъл с музика на Бах и изпълнения на действащите германски световните шампиони по брейк данс. Спектакълът е съвместен проект с театралния фестивал „Варненско лято“.

Разширява се общността от приятели на първия български фестивал в Европа. Първата лястовица сред меценатите, приемащи каузата на „Варненско лято“, беше принц Виктор Изенбург, който оцени високо бароковия модул на предишното издание. Как се развиват отношенията с неговата фондация? Очакваме ли нови високи гости това лято?

С включването в екипа на ММФ „Варненско лято“ на принц Изенбург, Варна спечели един голям приятел, а фестивалът – един меценат и културен посланик. Сред официалните гости на фестивала очакваме аристократи, дипломати, мениджъри, продуценти, представители от областта на културния туризъм и бизнесмени с интереси към Варна и региона от Германия, Австрия и Швейцария.

Преди 96 години създателите на „Варненско лято“ за наченали своето дело в обвързаност с летящия старт на Варна като курортен град. Какви пресечни точки между туризма и изкуството развива фестивалът сега?

В момента работим по сериозна и многопластова стратегия за развитие на културния туризъм във Варна. В партньорство с водещи оператори в областта на културния мениджмънт от Германия ние се готвим да посрещнем подобаващо големия 100-годишен юбилей на ММФ „Варненско лято“, първия фестивал в България.

Бихте ли могли да съберете в едно изречение поканата си към варненци и гостите на града – защо да посетят концертите и спектаклите от „Варненско лято“ 2022?

Очакват ни концерти и събития на европейско и световно ниво. Както през 2022 г., така и във времето на подготовка за 2026 г. във Варна ще гостуват солисти, певци и диригенти, които са емблематични фигури и част от програмите на най-големите световните музикални центрове, като Милано, Виена, Париж, Берлин, Ню Йорк, Москва, Пекин, Токио, Мадрид и Варшава. Бъдете на част от тези събития, изпитайте удоволствието да сте част от света на голямата европейска музика!

 

 

Разговаря Нина Локмаджиева

Станете почитател на Класа