Юбилейна изложба на Маргарита Денева във Варна

Юбилейна изложба на Маргарита Денева във Варна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.06.2022
  • Сподели:

Когато връщаме назад лентата на артистичните явления във Варна от 60-те, 70-те, 80-те години на ХХ век, неизменно сред най-плодотворните художници изпъква една от силните жени в морския град – Маргарита Денева. Сега нейното изкуство от различни периоди има добър повод да срещне нови публики – преди няколко дни художничката навърши достолепните 90 години. А празнуването на годишнината ще бъде с изложба. В експозицията, която се открива на 8 юни в Градската художествена галерия на Варна, са събрани живопис и рисунки, както и карикатури – любимата ѝ форма на работа от последните години. Изложбата се реализира с подкрепата на Община Варна.

 

 

Историята на творческия успех на Маргарита Денева започва през 1949 г., когато е приета в Художествената академия. Завършва през 1955 г. в ателието по живопис на академик Илия Петров. В София Маргарита Денева свързва двойно живота си с изкуството – в учението при големите български художници, но и в любовта. Двамата с художника Христо Веков създават артистична фамилия, която продължава да живее чрез изкуството. Дъщерята Цветана Векова и синът Деян Веков са утвърдени художници, внучката Огняна Серафимова е сред най-успешните млади български сценографи, а Деница Серафим пребивава в артистичния свят на музиката.

Маргарита Денева твори в областта на фигуралната композиция, пейзажа и натюрморта, създава портрети на обществени личности, рисува исторически сюжети, дарява свои картини на училища и болници, инициира „Фонд за подпомагане на изобразителното изкуство“ във Варна.

Посочена е сред десетте най-значими и известни автори в българската живопис през 60-те години на XX век. Пътува и рисува в Гърция, Алжир, Испания и Индия. Участва в представителни експозиции на България по света и в изложби на варненската група на СБХ. Нейни творби са част от колективна изложба на автори от Варна, София и Пловдив през 1993 г. в Чикаго. От 1966 до 2015 г. е открила 20 самостоятелни изложби. Произведения на Маргарита Денева притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Градската художествена галерия във Варна, много общински галерии в страната, както и частни колекционери в България и извън нея. Тя е носителка на ордените „Св. св. Кирил и Методий“ III и II степен и на ордена „1300 години България“.

 

 

Нина Локмаджиева

Станете почитател на Класа