Четвърта изложба от Биенале за хартиено изкуство

Четвърта изложба от Биенале за хартиено изкуство
  • Публикация: 
  • Дата:  
    31.05.2022
  • Сподели:

Четвърта изложба от Биенале за хартиено изкуство Експозиция „ЯПОНСКИ ШЕПОТ”

Галерия „МАЗДА“

31 май 30 юни 2022 г.

 

       Откриване: 31 май (вторник) 2022, 18.30 ч. галерия „МАЗДА“, гр.София, бул. „Арсеналски“, шоурум на Мазда (до Park Center, бивш CCS)

 

На 31 май в галерия МАЗДА по традиция и за десети път ще се открие изложбата „Японски шепот“ на японско хартиено изкуство. Галерия „МАЗДА“ е запазена марка в програмата на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ и в годините се е утвърдила като част от нестандартната инициатива бизнес пространство да бъде превърнато за един месец в място за култура. Събитието е очаквано от почитателите на японската култура и съвременно японско изкуство. МАЗДА е най-дългогодишният постоянен партньор на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ от създаването му и представянето на японско съвременно изкуство е важна част от стратегията и обменната политика с Япония. Тази традиция, инициирана от компания „Мазда“, даде своето сериозно отражение в културния облик на София и утвърди тенденцията за развиване на нестандартни пространства в арт среда, както и привличането на нови публики към екстравагантни събития, които имат рефлексия и в Япония.

 

 

0ккймйу

 

 

През последните 2 години този проект беше трансформиран в други съвместни инициативи, като поставянето на скулптура в градската среда през 2020 година. Сега събитието отново се връща в своя постоянен домгалерия „МАЗДА“. Произведенията, селектирани за изложбата „Японски шепот“, представят различни техники и течения в японското съвременно хартиено изкуство. Те нашепват с типичната за японската култура дискретност послания за опазване на природната среда, преклонение пред Майката Природа и почит към Вселената. Изящество, финес и красота са само част от характерните качества за произведенията, включени в тази експозиция. Минимализмът и виртуозното изпълнение са отличителни характеристики за японските произведения.

 

0хгхнх

 

Петима от авторите са лидерите на асоциация NEXUS, дългосрочен партньор на фондация „Аматерас“, като двете организации работят върху съвместни експозиции. Те представят Япония в различни точки по света и привличат със себе си млади и други утвърдени артисти. В годините двете организации са създали голяма професионална мрежа за обмен между двете държави и представяне в СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ. Този проект е от огромно значение не само за участващите автори, но и за проследяване на определени процеси в съвременното изкуство в Япония.

 

0ккклйу

 

Авторите са участвали през годините и в други изложби от София хартиен арт фест. Сред утвърдените имена са в изложбата са: Какуко Ишии, Ацуми Мурата, Норико Амано, Тору Курита, Мицуру Куроки, Нобуко Уеда, Ясуко Иянага, Харуко Чо, Фукико Накабаяши, Мицуе Ито и др.  

 

Събитието ще бъде открито от Г-жа Весела Кондакова, Зам. Министър на Културата и представители на Посолство на Япония.

 

Партньори на проекта са Министерство на Културата, Посолство на Япония и Столична община.

Изложбата може да бъде видяна:

 

от понеделник до петък: от 11.00 до 20.00 ч. събота: от 12.00 до 18.00 ч.

Повече за програмата на фестивала и изложбата „Японски шепот“ може да научите във Facebook страниците на СХАФ и на нашите партньори, както и на сайта ни.

 

 

За повече информация:

 

www.amateras.euwww.facebook.com/sofiapaperartfestwww.instagram.com/sofiapaperartfest

www.youtube.com/channel/UCwL8qYaDdSVImPnmh9iJfcQ

Организатор: Фондация „Аматерас“ Съорганизатор: Галерия „Мазда“ С любезното съдействие на:

Календар на културните събития на Столична община за 2022,

 

Министерство на културата, НФК – Програми „Визуални изкуства“ и „Едногодишен грант 2021“

Станете почитател на Класа