75 години Варненска опера

75 години Варненска опера
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.04.2022
  • Сподели:

ОПЕРНА ГАЛА с диригент Стефан Бояджиев, режисьор Сребрина Соколова, оперни и балетни солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. СПЕЦИАЛЕН ГОСТ ОКСАНА ТЕРЕЩЕНКО ОТ НАЦИОНАЛНАТА ОПЕРА НА УКРАЙНА

 

 

28 април 2022, 19.00, Държавна опера Варна

 

Оперната гала на 28 април 2022 г. е един от априлските акценти в богатата програма за 75-годишния юбилей на Варненската опера през 2022 г. Насловът „Без граници в изкуството“ насочва към необятния свят на красивата музика, която докосва и вълнува почитателите на операта през всички епохи. В заглавието е заложен и подтекстът за приемствеността между творческите поколения и емблематичните постановки на Варненската опера, които оставят ярка диря в нейната история, имат дълъг сценичен живот, арии от тях продължават да се изпълняват и днес. Да не забравяме и многобройните именити чуждестранни творци – солисти, диригенти и режисьори, които са гостували през годините в спектакли на Варненската опера.

 

0ook

 

 

 

 

В оперната гала Жана Костова и Арсений Арсов ще представят дует на Зорница и Илия от операта „Луд гидия“ на П. Хаджиев, режисьорски прочит от 2012 г. на дългогодишния главен режисьор на оперния театър Кузман Попов. Негова е режисурата и на операта „Кармен“ от Ж. Бизе от 2010 г., за която ще напомнят Квинтетът, в изпълнение на Ирина Жекова, Калина Жекова, Михаела Берова, Пламен Райков и Свилен Николов; „Les voice“ - хорът от IV действие, с хоровите артисти и балетните солисти Илияна Трифонова и Даниел Христов, както и Арията на Микаела, представена от Жана Костова. „Кармен“, най-популярната опера на Ж. Бизе, присъства в летописа на Варненската опера с 6 постановки през 1952, 1968, 1980, 1989, 2006, 2010 г.

 

0pla

 

 

 

 

Специален гост на оперната гала „Без граници в изкуството“ е сопраното Оксана Терещенко, солистка на Националната опера на Украйна. Завършила НМА „П. И. Чайковски“ в Киев, в класа на Евгений Мирошничено, тя е отличена с първа награда на Международния оперен конкурс „И. С. Паторжинский“. През 1999 г. дебютира на сцената на Националната опера на Украйна в ролята на Лизета от „Тайния брак“ на Д. Чимароза. В репертоара й влизат ролите на: Марфа от "Царска невеста“ на Н. Р. Корсаков, Виолета от „Травиата" на Дж. Верди, Мюзета от „Бохеми" на Дж. Пучини, Микаела, Фраскита от „Кармен“ на Ж. Бизе, Клоринда от „Пепеляшка“ на Дж. Росини, Аксиния от „Катерина Измайлова" на Дм. Шостакович, Фата Моргана от „Любовта към трите портокала“ на С. Прокофиев, Лиу от „Турандот" на Дж. Пучини, Йоланта от „Йоланта" на П. И. Чайковски, Татяна от „Евгений Онегин“ на П. И. Чайковски и др. През 2001 г. записва за Националното радио на Украйна и издава компактдиск с партията на героинята в монооперата „Нежност“ на Виталий Губаренко. Голяма част от камерния репертоар на певицата съставляват вокални цикли, романси и огромна палитра от украински народни песни.

 

0jjki

 

 

 

 

Оксана Терещенко е гостувала на престижни оперни театри в Германия, Полша, Белгия, Нидерландия, Италия, Франция, а в България ще пее за пръв път във Варна.

 

В оперната гала „Без граници в изкуството“ на 28 април 2022 г. Оксана Терещенко ще изпълни Ария на Мюзета от операта „Бохеми“ на Дж. Пучини и Ария на Одарка от операта „Запорожец отвъд Дунава“ на С. Гулак – Артемовски.

 

Димитринка Райчева и Пламен Райков ще чуем с дуета на Тоска и Каварадоси от I действие на „Тоска“ от Дж. Пучини, опера със сценични реализации на варненска сцена през 1948, 1960, 1971, 1993 г.

 

Деян Вачков и Гео Чобанов ще изпълнят дует на Филип и Инквизитора от операта „Дон Карлос“ на Дж. Верди, поставяна на варненска сцена през 1958, 1984, 2002, 2012 г.

 

Иван Момиров и Пламен Димитров следват с дуета на Дон Алваро и Дон Карлос от IV действие на операта „Силата на съдбата“ от Дж. Верди, която присъства в афиша на Варненската опера с постановки през 1971, 1994, 2016 г.

 

Михаела Берова и Валерий Георгиев ще изпълнят дуета на Амнерис и Радамес от „Аида“ на Дж. Верди, заглавие, към което в историята на Варненската опера най-често са посягали режисьорите и диригентите с общо 7 постановки от 1957 до 2007 г.

 

Терцет от най-новата, втора постановка от 2021 г. на „Хофманови разкази“ от Ж. Офенбах, първата е била през далечната 1968 г., ще представят Иван Момиров, Гео Чобанов и Деян Вачков.

 

Оперната гала „Без граници в изкуството“ ще завърши с впечатляващия Финал от I действие на „Турандот“ от Дж. Пучини, в изпълнение на солистите, хора и оркестъра на оперния театър, който в 75-годишния си творчески път е радвал своята публика с нови интерпертации на този шедьовър през 1994, 2001, 2012, 2019 г.

Станете почитател на Класа