През обектива на Стефан Джамбазов

През обектива на Стефан Джамбазов
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.04.2022
  • Сподели:

Изложбата „Емил, Юлиян, Мартиан…“ със снимки на Стефан Джамбазов представя артистите от фамилията Табакови – музикант и художници. Тя е различен поглед към творци, емблематични за съвременното ни изкуство – диригента и композитор Емил Табаков и синовете му, визуалните артисти Юлиян, сценограф, и Мартиан, скулптор, които са автори и на пърформанси.

 

„Много от фотографиите са от времето преди пандемията, но не са малко и образите с маски, когато се разпознаваме по очите. За това трябва да се разказва, а ние го показваме като фотографско пътешествие. Изложбата представя лични моменти от творческия процес и преживявания на артистите от фамилията. Снимките на Стефан разказват преди всичко с обич към артиста и радост от красивата връзка между бащата, забележителен музикант, и синовете му, талантливи и много различни художници“, споделя Зелма Алмалех.

 

Фотоизложбата ще бъде подредена в галерията на Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“, която са завършили Юлиян и Мартиан Табакови. Мартиан за кратко е бил и учител там. Дизайнът на фототаблата е на доц. Ненко Атанасов, преподавател в НХА, който също е възпитаник на училището.

 

Фотоизложбата „Емил, Юлиян, Мартиан…“ на Стефан Джамбазов (1951–2021) е негова втора изложба след „Андрей Даниел – последните 7 години“. Той създаде със снимките и текстовете си в сайта „Въпреки“ и проектите на едноименната фондация част от съвременната ни художествената история.

 

Това е първата изложба по проекта на фондация „Въпреки“ с подкрепата на Столична община и в партньорство с НГПИ „Св. Лука“. Следващите изложби ще са в партньорство със Софийската филхармония, Младежкия клуб TheStep и СБХ.

Станете почитател на Класа