Французойка възпя панелките в „Младост”

Елиана Митова

Панелките от „Младост” и „Люлин” заживяват по новому във фотосите на французойката Изабел Лебастар, подредени пред Народния театър. Французойката ги е снимала с любов и намигане – към историята, настоящето и бъдещето. „Това са моите любими блокове, снимани с вдъхновение. Безкрайно съм щастлива, че можах да ги подредя точно тук – в карето между „Раковски”, „Граф Игнатиев” , бул. „Витоша” и „Цар Освободител”. Защото това е мястото, където живее духът на София”, каза Изабел на откриването на изложбата в сряда вечерта. Всяка снимка с съпроводена с авторски стих – на френски и в превод на български. Преводачът Георги Георгиев е усетил любовта на Изабел към София и е успял да я съхрани и в българския текст.
Коя е Изабел Лебастар? Учителка по биология, омъжена за преподавател по физика. Имат три деца – Жюли, Артюр и Кантен. Вече три години семейството живее в София, защото двамата родители преподават във Френската гимназия. Вече говорят български и приемат проблемите на софиянци като свои. Преди това са работили в Африка, в държавата Бряг на слоновата кост, и в Португалия. Навсякъде се привързват към мястото, където живеят, и успяват да възприемат и да оценят красотата му.
„София е чудесен град, с великолепна атмосфера. Паметници, паркове, театри... Античното и модерното живеят в мир. Духът на артиста тук се чувства добре, наслаждава се на свободата си. А по дух аз също съм артист и имам голямо желание да творя. Затова ще се откажа от учителската професия и ще се посветя на изкуството – фотографията и поезията”, казва Изабел. И двамата със съпруга си Филип вече говорят добре български, имат намерение поне още няколко години да останат в София. Изабел дори замисля нови творчески проекти, за които засега не иска да говори. „Благодарна съм на Френския културен институт и на Софийската община, че ми дадоха възможност да подредя тази изложба”, казва французойката.



Станете почитател на Класа