Пускат комедия за работата на журналистите

Топкомедията “Извънредно специални пратеници” ще се завърти премиерно у нас на 11 септември в кино “Арена”. Лентата на известния френски режисьор Фредерик Обюртен разнищва по особено атрактивен начин темата за работата на съвременните медии.
За какво става дума във филма? Франк е най-голямата звезда на една от големите радиостанции във Франция. Той е безскрупулен в поведението си - приятел на всички мъже и любимец на всички
жени. Заедно с техника Албер са изпратени като специални пратеници в Ирак да отразят събитие. Неочаквано обаче страната затваря границите си, а двамата журналисти остават там като единствени специални пратеници на Франция. Само че Франк и Албер в действителност не са в Ирак, а в луксозен СПА комплекс, където си угаждат с парни бани. Всичко върви нормално до момента, когато френското посолство налага евакуация. Единственият шанс да не бъде разкрита измамата е да последва нова. Това превръща журналистите в заложници.
Разпространяването в интернет на видеоклип от „Извънредно специални пратеници”, в който популярните актьори Жерар Жюньо и Жерар Ланвен са преоблечени като заложници, повдигна много спорове, произтичащи от презумпцията за подигравка на авторите с една сериозна тема – насилието и тероризма.. Режисьорът Обюртен контрира споровете с думите: „Зрителят много бързо разбира, че сме в областта на комедията. Терористите в края на "Извънредно специални пратеници" приличат на немците, които преследват Бурвил и Дьо Фюнес във филма на Ури, това са фарсови персонажи. Не се пролива кръв. Въпреки това признавам, че нашата сатира на медийния свят, на манипулацията на общественото мнение и на бизнеса с благотворителността е по-остра.
Ланвен и Жюньо са в най-добрата си форма и показват страхотна игра във филма.”
“Извънредно специални пратеници” поставя на дневен ред и много въпроси, свързани с отговорността на журналистиката в съвременния свят.

Станете почитател на Класа