Кристина Фуентес, съпруга на испанския посланик: Културна Европа спечели от присъединяването на България

Г-жа Кристина Фуентес, съпругата на испанския посланик, съобщи първо пред “Класа” новината за визитата на двама испански артисти в страната ни в средата на септември. Клоуните виртуози ще посетят социални домове и болници, за да доставят радост на децата, лишени от родителски грижи, както и на болни пациенти.
Г-жа Фуентес е особено пристрастна към България. Със страната ни я свързват хубави спомени от първия дипломатически мандат на съпруга й в София в началото на 90-те години. По това време Испания се сдоби с дипломатическа резиденция, която бе обзаведена до най-малкия детайл от съпругата на посланика. Неотдавна семейство Фуентес се нанесе в същата резиденция, където всяко кътче е познато и любимо на съпругата на посланика.

- Г-жо Фуентес, очакваме двама испански артисти, които за първи път ще се представят пред българската публика. Разкаже ни за този проект.
- С удоволствие. Става дума за инициатива на неправителствената организация “Клоуни без граници”, която организира подобни проекти от 1993 г. По онова време организацията работеше за децата от Сърбия и Хърватия, пострадали от войната в бивша Югославия. За тези деца, минали през бежанските лагери и болниците, испанските артисти искаха да направят нещо повече – да им донесат усмивки и радост. Времето беше тежко, трябваше да се помисли за най-беззащитните жертви от войната. По късно проектът се измени – артистите насочиха вниманието си към децата, настанени в болници по медицински причини. „Клоуни без граници” пропътуваха много километри, обиколиха Африка, стигнаха до много страни в Европа. И днес продължават в същия дух. Защото всички психолози твърдят, че усмивката и смехът са много важни за едно болно дете, за да може то по-бързо да оздравее и да се върне към нормалния живот. Испанските клоуни ще посетят социални домове в България, както и детските отделения в няколко клиники.

- Неведнъж сте споделяли хубавите си чувства към нашата страна. Какво е за вас България?
- За мен е огромно щастие, че заедно със съпруга ми се завърнахме отново в България, където вече започна неговият втори мандат. То е като да се завърнеш у дома след дълго отсъствие. Прекарахме твърде щастливи години по времето на първия мандат на съпруга ми, в началото на 90-те години. Още тогава страната много ни допадна, още по-близки ни станаха българите. Да се завърнеш повторно на такова място, където си се чувствал добре, е истинско щастие. Подарък от съдбата!

- Срещнахте ли се отново с вашите стари приятели в нашата страна?
- Да, усещането е страхотно! Ще започна с приятелите ни в самото посолство и в резиденцията. Те ни информираха през годините какво се случва в страната, защото това живо ни интересуваше. Сега сме отново заедно и това е прекрасно.
Нека не пропусна и приятелите ни от политическата, социалната, културната сфера, от шоубизнеса. Поддържаме отлични контакти с български учени, с дипломати, както и с много журналисти от българските медии.

- Променила ли се е според вас България през последните години?
- Присъединяването на България към Европейския съюз е твърде важно за страната. Но още по-важно е за самата Европейска общност да разчита на приноса на България във всички области на живота. Особено в културата! Още преди да влезе в ЕС, България бе прочута с интересния и разнообразен културен живот. Българите са талантлив народ, с огромни творчески възможности и въображение. Всичко това ми направи впечатление още в първите месеци, прекарани в България през 90-те години. Сега забелязвам огромни положителни промени в тази насока. У вас се организират чудесни културни фестивали. Например фестът в Банско, където се събират виртуозни музиканти от цял свят. Свирят сред една неповторима природа. Или пък празниците на изкуствата “Аполония” в Созопол. Че какво по-хубаво място за творчество от това колоритно и гостоприемно градче края морето?! Да не говорим за утвърдените празници на културата в Пловдив, Варна, Бургас!
Аз съм естет по душа и не мога да остана равнодушна към променения облик на София. Много сгради са реновирани, построени са и нови. Магазините са станали много повече. И животът е станал по-лек и по-приятен. Израснали са няколко мола. Макар да не обичам да пазарувам в молове, оценявам тази придобивка. За мен си остават за предпочитане уютните магазини по “Раковски” и “Граф Игнатиев”- улиците, по които обичам да се разхождам. Спомням си, че през 90-те години пазарувах с огромно удоволствие в ЦУМ, там с дъщерите ми намирахме доста атрактивни стоки. Сега забелязвам, че малцина ходят в ЦУМ, макар че магазинът е станал много луксозен. Значи изборът е много по-голям, по-разнообразен. И това е знак, че качеството на живота в столицата се е подобрило.


- Какво обича да купува съпругата на испанския посланик?

- Аз не съм маниачка на тема шопинг. Но специално в България свикнах да посещавам магазините за керамика, за традиционни тъкани, за сувенири. Затова често обикалям откритите сергии около храма „Александър Невски“, където възрастните дами продават бродерии. Там винаги може да се намери нещо интересно от традиционния български бит през годините. Неотдавна установих, че е голямо удоволствие да се пазарува и в книжарниците. Настина сте изградили великолепни книжарници, където всеки се прехласва. Най- новите заглавия, издадени на испански или английски език, могат да се намерят там, преведени на български. Така че българинът, който по традиция е любопитен, вече има възможност да се информира за всичко, което се случва в световната литература. Не е проблем да се намерят в София и чужди периодични издания. Така България се приближава до световните пазари и става част от тях.

- Правите ли планове за престоя си у нас през идните месеци?
- Надявам се времето да ни стигне да опознаем още по-добре страната. Познавам добре София, Черноморското крайбрежие, зоната около Варна и Бургас. Обожавам манастирите, по време на първия мандат на мъжа ми ги посетихме всичките. Сега искам да повторим тази обиколка. И да отидем отново в планините – Банско, Пампорово, Боровец. Планинските курорти ще оставим за зимата, когато ще отидем там на ски заедно с нашите деца.

- А българската кухня допада ли ви?
- Великолепна е, защото е съхранила традициите. Баница, таратор и други вкусни рецепти, които са наша слабост, присъстват във всекидневното ни меню. В резиденцията имаме много добър български готвач. Той приготвя българските специалитети, които очароват гостите ни от Испания, както и прекрасното българско вино.

- Синът ви и двете ви дъщери обиколиха България още по време на първия мандат на посланик Фуентес у нас. Ще дойдат ли пак в България?
- О, разбира се! Имат голямо желание. Заедно ще обиколим местата, където вече сме били. Разликата е само, че тогава бяха малки, а сега са вече хора с професии. Синът ми Хавиер е дипломат, тръгна по стъпките на баща си. Изкара няколко месеца на стаж в Kуба и е очарован от престоя си в тази латиноамериканска страна. Сега ще поработи няколко месеца в Mадрид, после, може би ще получи първо назначение в чужбина. Дъщерите ми Лаура и Патрисия са омъжени в САЩ за американци. Имам вече четири внучета. Така че пътуването до България зависи от тях, защото вече започва учебната година. Най-големият, Алекс, е на 6 години. Като го попитат къде са баба и дядо, отвръща: “В България”, и я показва на глобуса. Много му се иска да ни посети. Същото желаят и другите трима - Сабрина, Нико и Сиси. Като всяка баба и аз се гордея с внуците си и имам огромно желание да ги посрещна тук, да ги заведа в някой парк, където да си поиграят с приятели българчета.



Станете почитател на Класа