Театрален сезон 2009/2010 залага на класиката

„Класа“

Лятото е към края си и театрите скоро ще отворят врати. Ето и постановките, с които най-известните храмове на Мелпомена у нас ще открият сезона.
В амбициозната програма на театър “София” са включени три нови заглавия, по своему откривателски, които ще бъдат представени в рамките само на две седмици.
Със сигурност наградената с „Ааскер” пиеса на Захари Карабашлиев “Неделя вечер” в постановка на Здравко Митков ще привлече вниманието на театралната общественост. Емоционалният, чувствителен, артистичен спектакъл, предвиден за голямата сцена, е поверен на прекрасен актьорски ансамбъл – Лилия Маравиля, Мила Банчева, Гергана Плетньова, Иван Ласкин, Мартин Гяуров и Николай Върбанов. На камерна сцена ще оживее пиесата на Сам Шепард “Проклятието на гладуващата класа” в постановка на гост – режисьора, преподавател от Питсбъргския университет, Джед Алан Харис. Участието на Милена Живкова, Николай Върбанов, Мартин Гяуров, Яна Кузова и останалите изпълнители разкрива нови страни на актьорската им природа и дава живот на спектакъл с остро съвременно послание. “Четири стаи” е проектът на четирима млади режисьори, които разполагат съвместната си работа на три нива в централното фоайе на театъра. Те с много чувство за хумор и артистизъм представят случилото се с пиколо в първия му работен ден - една новогодишна нощ.
Театър “София” поставя за първи път в България пиеса на безсмъртните Маргьорит Юрсенар – “Електра”, от режисьора Здравко Митков, и на един от най-играните млади немски автори – Роланд Шимелпфениг – “Преди / след” , с режисьор Иван Добчев.

Борислав Чакринов ще работи по непознат у нас текст на Ханох Левин – “ Търговци на презервативи”

а Боян Иванов ще върне след 20-годишно отсъствие от столична сцена “Суматоха” на големия Йордан Радичков в чест на 80-годишнината му. Младият Кристин Шарков поставя “Господин Колперт” от Давид Гизелман на сцена 49. Сред актьорските имена на трупата на театър “София” вече ще четем тези на Биляна Казакова и Христо Терзиев, а Цветана Манева ще гастролира в “Електра”.
За да развива и обогати творческия потенциал на артистичната трупа, Ириней Константинов залага на младите творци в добре балансирана комбинация с утвърдените имена на българската режисура и сценография.
В бялата сграда сред парк “Оборище” театър “София” ще привлича вниманието на любопитните и естетите с домакинството си на Софийския театрален салон на САБ, на чуждестранните постановки, гостуващи на международния театрален фестивал “Варненско лято”, и спектаклите на балет “Арабеск”. Сдружението на театралните преводачи ще продължи да запознава театралната общественост ежемесечно с нови преводни пиеси, сред уютните пространства на фоайетата ще се представят книги за театър, изложби и камерни спектакли. Най-вероятно в края на новия театрален сезон театър “София” ще открие и външна сцена, за да е целогодишно в контакт със своите зрители.
За новия сезон „Сатирата” залага на Аристофан. Комедията на уникалния автор “Жените в Народното събрание” се режисира от Мариус Куркински, който започна репетиция преди три месеца. Премиерата е предвидена за началото на сезона, а в ролите на атрактивните герои ще видим Александра Василева, Стефка Янорова, Милена Аврамова, Йорданка Стефанова, Илка Зафирова. Сценографията е поверена на Петя Стойкова.
Куркински не случайно се спира на Аристофан - пиесите му привличат талантливия режисьор с пълната адекватност към съвременния свят.
След седмици и Камен Донев започва работа с Албена Колева, Ани Вълчанова, Жанета Йовчева, Мария Атанасова по авторския си спектакъл с работно заглавие „Характери”.
„Сатирата” открива сезона на 15 септември с моноспектакъла “Сътресение” на гостуващия ДТ - Пловдив. Постановката на Мариус Куркински е по повод 90-годишнината от рождението на Николай Хайтов.
На 24 септември е премиерата на “Пухеният” от Мартин Макдона. Режисьор е Стайко Мурджев, сценограф - Момчил Тасев, а костюмите са дело на Ивелина Минева.
На 20 септември започват и репетициите на първия спектакъл за деца в Сатирата „ОЛЕЛЕ”, конструирана като забавно игрово представление. Пиесата на Здрава Каменова ще бъде режисирана от Георги Георгиев - Гого Антика. За сценографията и костюмите ще се грижи Теодора Лазарова, а за музиката - Александър Каланов и Йордан Борисов. Премиерата е предвидена за средата на октомври и ще се играе на сцена „Щастливеца”.
Театър „199” отваря врати на 14 септември с пиесата на Оскар Уайлд „Рибарят и неговата душа”, постановка на Мариус Куркински. На следващия ден ще бъде представен „Облогът на Паскал” от Хуан Майорга, режисиран от Атанас Атанасов, чиято премиера беше неотдавна, в края на миналия сезон. На 16 септември

Йоана Буковска, Герасим Георгиев - Геро и Георги Спасов ще разиграят „Симулатор на чифтосване” на Джоузеф Скримшоу

поставена от Пламен Панев.Премиерната постановка на „199“ „Приятно страшно” от Яна Борисова е предвидена за 30 октомври. Тя ще бъде режисирана от Галин Стоев, а сценографията е на Юлиян Табаков. В ролите ще видим Радена Вълканова, Снежина Петрова, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски и Владо Пенев.
Четири са новите заглавия, които ще представи Народният театър през октомври.

Крикор Азарян ще постави Чеховата „Вишнева градина”

Явор Гърдев ще режисира „Козата, или Коя е Силвия” от Едуард Олби, а над „Гълъбът” от Патрик Зюскинд ще работи Деси Шпатова. Почитателите на Станислав Стратиев отново ще могат да видят неговата култова пиеса „Сако от велур” , постановка на Бойко Богданов. В плановете на театъра е и творбата на Артър Милър - „Смъртта на търговския спътник”, която ще бъде режисирана от Борислав Чакринов.
“Сфумато“ отваря врати на 9 октомври с премиерата „Обърни се с гняв назад“.
Режисьорката Йоанна Кастратович се е доверила на изключително млад състав. Текат и репетициите на „Дуел“ на Чехов, чиято премиера е предвидена за ноември.
През новия сезон театралната работилница ще има и много международни участия . Техни постановки ще бъдат представени в Япония, Москва, Петербург, Корсика, Южна Корея... 20 представления ще се играят и в Страсбург.
Култовото криминале на Агата Кристи "Десет малки негърчета"е премиерният спектакъл на „Българска армия“, постановка на проф. Красимир Спасов. Заплетения сюжет ще разнищват на сцената Иван Ласкин, Георги Новаков, Милен Миланов. „Армията“ открива своя сезон на 1 октомври с постановка от редовната миналогодишна програма. Все още обаче не е ясно коя ще бъде тя.
Модерен театър вдига завесите в средата на октомври. Той е подготвил за почитателите на Мелпомена пиесата на английския драматург Мартин Макдона „Дивият запад“. Постановката е на Людмил Тодоров. Веднага след това артистичният директор Ивайло Христов се заема с репетиции на „Жертвата“ от братя Преснякови, а Иван Иванов залага на „Истерия“.

Станете почитател на Класа