Наградиха два наши филма в Сараево

Два български филма бяха отличени на кинофестивала в Сараево. Дебютната лента на Камен Калев «Източни пиеси» спечели приза на CICAE (Международната федерация на киноклубовете) за участието си в конкурсната програма на 15-ия кинофестивал в Сараево (12-20 август 2009). Наградата се изразява в подкрепа за разпространение, показ и промоция в мрежата от 3000 зали, управлявани от членовете на организацията. На практика «Източни пиеси» е един от само трите игрални филма, които получиха награди в състезателната програма на фестивала.
Второто отличие за българското кино беше от пазара за проекти «Синелинк» - наградата RESTART за новия проект «Цинкограф» на режисьора Явор Гърдев и сценариста Владислав Тодоров, създатели на «Дзифт».
Като цяло съвременното българско кино имаше изключително силно присъствие на фестивала в Сараево, където бяха показани още «Три сестри и Андрей» и «Омлет» - в конкурса за късометражни филми, «Голешево» - в документалния конкурс, и «15» - в паралелната програма «На фокус».

Станете почитател на Класа