Владислав Христов - майсторът на хайку

Владислав Христов - майсторът на хайку
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.02.2021
  • Сподели:

 

Опитайте се да кажете всичко, което мислите, но само в три реда. Това са общо 17 срички. Дори най-късата поетична форма - хайку, не успява, но не спира да се опитва. Този жанр само дава кода, а останалото е работа на читателя.

 

тих ветрец

поклаща се лешников цвят

нашия свят още го има

 

С тези думи Владислав Христов стана първият българин носител на хайку наградата “Basho-an”. Организатор на конкурса е Музеят на Башо в Токио - място, посветено на майстора и смятан за основоположник на този жанр Мацуо Башо. В третото издание на конкурса са участвали 1573 души от 44 държави. Всеки е имал право да изпрати до 10 хайку.

 

“Башо е най-големият майстор и един от любимите ми”, казва Владислав Христов пред Свободна Европа. Интересът му към този литературен жанр, който съпътства традиционнатаяпонска лирическа поезия, започва още преди 20 години.

 

“Като част от източния мироглед хайку ме е научил на много неща - най-вече да съм наблюдателен, да оценявам дребните моменти, които наглед са дребни, но ни дават много знаци и храна за размисъл”, казва писателят.

 

Произведението, с което Христов печели наградата, е привлякло вниманието на журито, защото в него присъства идеята за случващото се в момента в целия сеят - пандемията. “Природата, докато я има, и нас хората ще ни има”, споделя поетът.

 

Според него хайку може да отключи различни врати за читателите. “Хайку има много входове, затова е толкова популярна поезия в момента”.

 

Владислав Христов е роден в Шумен 1976 г. Завършил е Аграрния университет в Пловдив. Има докторантура в сферата на генетиката на растенията, което много му помага при писането на литература. Има седем поетични книги на български и една на немски. До момента е превеждан на 17 езика.

 

 

Ивайло Везенков

Станете почитател на Класа