Президентът Орлин Горанов чака кралицата

Елиана Митова

Култова сцена от филма „Мисия Лондон“ бе заснета вчера в Националната галерия за чуждестранно изкуство в столицата. Изложбената зала, превърната в популярната Ланкастър хауз, приюти високопоставени политици и дипломати от всички европейски страни. Сред тях – президентът на Република България – певецът Орлин Горанов, и бг посланикът – актьорът Юлиан Вергов.
А как върви оня случай с кралицата? - пита президентът.
- В процес на уреждане - отговаря посланикът.
Съпругата ми много държи на това. А нали знаеш, тя като си науми нещо... Парите нямат значение – пояснява президентът.

От този разговор между държавния глава и посланика тръгва завръзката в „Мисия Лондон“ - ще дойде ли английската кралица на прием в бг посолството или няма да дойде?! Вергов и Горанов, като от кутия извадени в белите ризи и тъмните костюми, са огледален образ на българските политически мъже. „Истинско удоволствие е да се работи с Орлин Горанов, който постига удивително точни нюанси в ролята на президента. А репликата „Парите нямат значение“ звучи толкова актуално в момента, че прави сцената още по-интересна“, каза режисьорът Димитър Митовски. На същото мнение е и големият наш актьор Славчо Пеев, който се превъплъщава в колоритната роля на българския консул Мавродиев. „Образите, които показваме, визират лица от българския политически живот. За никого вече не е тайна, че в романа на Алек Попов, а и във филма, става дума за експрезидент и експърва дама на България. А Димитър Митовски умее така да работи с актьорите, че да изтръгне най-доброто и най-истинското от тях. Понякога снимките са уморителни, работим по цяла нощ. Но удовлетворението е огромно“, каза за „Класа“ Славчо Пеев. В сцената се включи и британският актьор Дейвид Колингс , който се превъплъщава в сър Дийн Карвър – председател на парламентарната комисия по отбрана.
Актьорският състав в „Мисия Лондон” включва едни от най-талантливите имена на българската сцена: Ана Пападопулу (студентката Катя), Любомир Нейков (готвачът Баничаров), Георги Стайков (Чаво - български актьор емигрант), Ернестина Шинова (Деворина Селянска – първата дама), Малин Кръстев (Рачо - радист), Васил Драганов (Пуйчев – стажант), Карла Рахал (Доти - съквартирантка на Ана Пападопулу), Стефка Янорова (съпругата на готвача Любо Нейков), Ина Попова (Вандова - секретарка), Коцето Калки (Коце Паунов - шоумен), Велизар Бинев (Камал – собственик на развлекателен клуб), Искра Радева (Рени Мустакова – съпругата на премиера), Нели Топалова (Цанка Кютукова – съпругата на председателя на парламента) и др. Вече са заснети сцените с двойничката на английската кралица – британската актриса ветеранка Розмари Лийч, която прекара близо седмица в София.
Специално за снимките на „Мисия Лондон”, на снимачната площадка се включи и Кенет Касар , който отговаря за специалните ефекти в продукцията. Пиротехникът пристигна в България с екипа си и получи подкрепа и от български професионалисти. 33-годишният малтиец е бил част от екипа на ленти, спечелили милиони зрители в цял свят. Някои от заглавията, които са включени в неговата биография, са: „Мюнхен” (2005) на Стивън Спилбърг, „Троя” (2004) с режисьор Волфганг Петерсен и „Ю-571” (2000) на Джонатън Мостоу.

Филмът на Димитър Митовски е ексцентрична комедия, базирана на едноименната книга на Алек Попов. Основното действие на филма се развива в българското посолство в Лондон.
Историята е измислена и абсурдна, но части от нея са взети от реалния живот и това е причината в някои моменти да звучи действителна. Снимките на лентата стартираха на 6 юли в английската столица и ще продължат у нас до 6 септември. После започва монтажът, а премиерата е предвидена за 2010 г. Държавната институция, която застана зад лентата, е в лицето на Националния филмов център, а копродуценти са Унгария, Македония, Швеция и Англия. Частната подкрепа е в лицето на „България Ер“ и KFC.

Станете почитател на Класа