Макрон: „Сирийски джихадисти действат в Нагорни Карабах“

Бойци от екстремистки групи, действали преди това в Сирия, са пристигнали в спорния регион Нагорни Карабах, на фона на продължаващия военен конфликт между Армения и Азербайджан, заяви френският президент Еманюел Макрон.


„Сега разполагаме с достоверна информация, която показва, че сирийските бойци от някои джихадистки групи са достигнали до бойното поле на Нагорни Карабах през Газиантеп", каза Макрон пред журналисти на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Той спомена южния турски град, откъдето се предполага, че бойците са минали по пътя към спорния регион.


Френският лидер спря да обвинява Анкара, че е замесена в предполагаемото разполагане, но каза, че "това е много сериозен нов факт, който променя ситуацията на място ".


Изявлението идва часове след като Макрон, президентът на Русия Владимир Путин и президентът на САЩ Доналд Тръмп излязоха със съвместно изявление, призоваващо за незабавно прекратяване на огъня между Ереван и Баку и осъдиха неотдавнашната ескалация на насилието „с най-силни думи".


Вековният конфликт между двамата съседи се разпали миналия уикенд след размяна на огън между азербайджанските и етническите арменски сили в спорния регион. Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но де факто е контролиран от етническото си арменско население от края на войната, избухнала по време на разпадането на Съветския съюз. И Баку, и Ереван имат сериозни претенции за тази територия.


Докато Русия публично остана неутрална, призовавайки двете страни да прекратят насилието и предлагайки посредничество в преговорите, Турция обеща подкрепа на Азербайджан, като предложи военна и дипломатическа помощ за отблъскване на „арменската агресия". Оттогава Анкара многократно отрича, че нейните сили са участвали по какъвто и да е начин в конфронтацията, въпреки че Армения обвинява Турция в координация на азербайджански въздушни удари и сваляне на арменски военни самолети.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли призива за прекратяване на огъня от тримата президенти като неприемлив, като обяви, че е време да се действа.

Станете почитател на Класа