“Софийски” солисти със стилна програма на Софийските музикални седмици

Българската премиера на Organum Light на Добринка Табакова ще звучи на 30 септември в зала „България“. Концертът на Софийски солисти и камерен състав на Софийската филхармония под диригентството на маестро Пламен Джуров е един от акцентите на международния фестивал „Софийски музикални седмици“. В концерта ще звучат още Вторият концерт за пиано на Менделсон във версията си за струнен оркестър и Квартет оп. 95 "Сериозо" на Бетовен. Солист на вечерта е световнопризнатата пианистка Пламена Мангова.

“Софийски” солисти със стилна програма на Софийските музикални седмици

Пламена Мангова

 

 

 

Родена в Пловдив, Добринка Табакова е щатен композитор на Оркестъра на ББС до 2021 г. Сред многобройните ѝ награди е и първа награда за химн по случай златния юбилей на кралица Елизабет. Нейният първи авторски албум - String Paths е номиниран на 56-тите награди „Грами” в Лос Анджелис. Музиката ѝ звучи на големите международни фестивали в изпълнение на водещи артисти в сввета. Списание Culture Trip я провъзгласява за един от 10-те композитора, които преосмислят класическата музика. След световната премиера на Organum Light, творбата получава възторжени отзиви от публиката и от критиците.

Запис на нейния рецитал с творби от Бетовен (спонсориран от Белгийската банка Фортис), е високо оценен от списанието „Диапазон“, а също и изпълнението на „Бурлеска” от Рихард Щраус с Националния оркестър на Белгия и диригент Валтер Велер, издаден в края на 2008 г. Дискът и  с Клавирен концерт №1 от Брамс, отново в успешно партньорство с Белгийския национален оркестър и маестро Велер. Записът получава възторжен отзив от Брейс Морисън във водещото английско списание „Грамофон“. Следва запис на камерни произведения на Франк и Изаи в дует със знаменития руски виолончелист Александр Князев. Най-новият диск на пианистката , “Мостове на любовта” с произведения на Албена Петрович ,записан в залата на Люксембургската филхармония , излиза през март 2020 г. и е номиниран за престижните немски награди “ Опус Класик “. Пламена Мангова е също така носител на престижните български награди “Кристална Лира“  и   “ Златно перо “ за принос в българската култура и изпълнителско изкуство.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

 

 

 

Станете почитател на Класа