КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ПРЕДСТОЯЩИЯ СЕЗОН НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ 2020/2021

1nzex10tvx9zgga1bembpc0   

 

 

 

 

   В условия на криза, пандемия, икономическа стагнация и политически трусове културата е и ще бъде феномен.
   Защото кой, ако не хората на духа, творците, изкуството са призвани да преминават отвъд предела на реалиите?

 

Културният авангард е носител на каузи, заради свободата на духа, порива да се извисява, да чертае своите измерения, които не пасват и не се припокриват с трудностите на своето време.

И то в епохата на дигитална революция, която също ни сочи, че не може да има и няма граници.

 

Със сигурност културата е и ще бъде маяк на новите посоки на обществено развитие.
Пример за дързост, за отдаденост, за скок и визия за бъдещия ден.

 

И сега е така, когато търсим всякакви нови пътища, реформи, промяна, обновление, когато искаме да съзидаваме нов свят, нов живот, нови матрици и формули.

 

Екипът на Софийската опера и балет не спря да иска, не спря да ги търси настойчиво, за да не спира своето развитие, дейността си. Театърът не спря и не се подчини на бичовете на времето, препятствията, бариерите и изпитанията.

 

След "Опера в парка", спектаклите на езерото Панчарево и в Киноцентър "Бояна", след Белоградчишките скали и портала на духа в Цари Мали град, който стартира днес - 29.08.2020 г., след стриймовете в интернет и тв-излъчванията на продукции в ефира на БНТ, сега за всички нас е интересно какъв ще бъде новият сезон на първия оперен театър на България?

 

А отговорите логично търсим в щрихите на проекти, които бяха вече загатнати, че ще се случат или предстоят.

 

ЗАВЕСАТА ЩЕ СЕ ВДИГНЕ, ЗА ДА НЕ СПИРА КОНТАКТЪТ С ЖИВОТО ИЗКУСТВО

 

С най-голямо нетърпение меломаните ще очакват операта "Електра" от Рихард Щраус. Сред прочутите изпълнителки през годините е и Люба Велич, а по-късно и Маргарита Лилова. Премиерата бе планувана за края на месец май тази година, така че ще очакваме с нетърпение реализацията на този проект, който ще представи заглавието за първи път на българска сцена. Поканена е Катрин Фостър за ролята на Електра, майсторка на Вагнеровия и Щраусов репертоар. "Електра" на Щраус е продължение на програмната Вагнерова линия, нова перла в короната от шедьоври, които има в репертоара си Софийската опера, която доказа, че разполага с необходимия ресурс от артисти, които могат да покриват разнообразието от най-престижните и тежки за оперните трупи по света заглавия.

 

Публиката ще чака и балета "Хиляда и една нощ" на Фикрет Амиров. Хореографията ще е дело на световноизвестния педагог и балетист Елдар Алиев, който сътвори грандиозния успех на "Корсар" с трупата на Националния балет на операта ни и бе аплодирана от руската публика възторжено. Декорите и костюмите за "Хиляда и една нощ" са готови, остава само да бъде насрочена премиерната дата.

 

Задава се и операта "Дама Пика" на Чайковски, под режисурата на Вера Петрова и с гост-художник от Болшой театър в Беларус. Да припомним, че заглавието бе представено чрез концертно изпълнение в края на месец януари тази година, под палката на Константин Тринкс. Ще очакваме представлението на една от най-знаковите опери на руския композитор Пьотр Илич Чайковски със затаен дъх.

 

Заложена е премиерата и на нова българска опера за репертоара на Софийската опера - част от традицията през всеки нов сезон да се представя родна музикално - сценична творба.

 

Логичен акцент е и поредното издание на Вагнеровия фестивал, който традиционно събира международна публика от всички краища и е сред най-престижните проекти на националната оперна трупа, събитие, което получи бляскави оценки и признание от специалистите и на Международната асоциация на Вагнеровите общества. Връченото знаме на организацията е символ за най-високото уважение към качеството на създадените български спектакли.

 

Сред възстановените заглавия се очаква да бъде "Севилският бръснар" на Росини, постановка на Нина Найденова.

 

По всичко личи, че се задава амбициозен и силен нов сезон.
И, сигурен съм, нови върхове за трупата на Софийската опера и балет.
На добър час, колеги!

Станете почитател на Класа