Йотова: „Духът на Вапцаров надви пожълтелите страници на историята“

„78 години по-късно духът на Вапцаров надви пожълтелите страници на историята. 78 години по-късно неравенствата, несправедливостта отнемат от свободата ни. И затова ни е толкова необходима Вапцаровата „вяра", която „бронебойни куршуми" не могат да пробият". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на митинг-поклонение в памет на разстреляните Никола Вапцаров, Антон Попов, Атанас Романов, Георги Минчев, Петър Богданов, Антон Иванов, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.


„Трябва да вярваме в себе си като народ, да се заредим с достойнство и непримиримост към всеки, дръзнал да посяга на личности, да отнема правата ни, да ни отнема бъдещето и да бъдем заедно. Да търсим онова, което ни събира, а не разделя – колкото и трудно да е това понякога", каза вицепрезидентът.


Илияна Йотова посочи, че думите на Вапцаров отекват всеки път по-силно, колкото по-силни са опитите да бъдат изтрити. „Искаха да изтрият не само личността му, посегнаха на песните му, за да ги заличат за поколенията. А днес точно те, поколенията са по улиците и площадите на България с неговите думи за справедливост и права. Защото са вечни и общочовешки", допълни вицепрезидентът.


Вицепрезидентът определи зловещите събития от 23 юли 1942 година – шестимата са осъдени и разстреляни в един ден - като носещи тежко завещание, което трябва правилно да разчетем. „Не може да се убива заради думи, не може да се убива заради идеи, не може да се убива заради вяра, не може да се убива заради мисъл. Но трябва да се живее заради мечтите и заради тяхното сбъдване", категорична е Илияна Йотова.


„Вапцаров бе роден на този свят с мисия, макар и само на 33 години ни каза – „по-добър свят е възможен, ако се преборим с „празните химери" и вярваме в светът - тогава можем да бъдем неговите „бъдещи хора"", заяви още вицепрезидентът.

Станете почитател на Класа