Богатите пръскат милиарди за произведения на изкуството

Докато световните милиардери преживяват една от най-тежките си години в последните десетилетия заради рецесията, французинът Франсоа Пино откри миналия месец новия си музей за модерно изкуство във Венеция.
Но той не е единственият супербогаташ, който се интересува от култура и изкуство. Сред запалените колекционери са и Роман Абрамович, Ели Броуд, Мичел Рейлс и други, пише американското списание „Форбс“. То подреди милиардерите по състоянието, което притежават под формата на произведения на изкуството. Въпреки нелеките времена за икономиката, именно най-заможните хора остават единствените сигурни купувачи на експонатите в музеите и галериите. Нещо повече. През декември миналата година Броуд похарчи 30 милиона долара, за да може Музеят за съвременно изкуство в Лос Анджелис да не напусне основния си адрес.
В крайна сметка се оказва, че изкуството не е само нещо красиво, което хората си купуват, за да му се наслаждават. То е инвестиция. Една арт колекция може да струва милиони и дори милиарди.


Филип Ниаркос
Стойност на колекцията: 2 милиарда долара

Най-големият син на гръцкия корабен магнат Ставрос Ниаркос наследи колекцията на баща си, в която фигурира прочутият автопортрет на Винсент Ван Гог с превързано ухо, както и автопортретът на Пикасо Yo, Picasso. Счита се, че това е най-скъпата колекция в частни ръце. Самият Фелипе е ангажирал Анди Уорхол да нарисува неговия портрет. Произведението на ексцентричния творец е серия скенери на черепа на Фелипе. Няма данни колко струва то.


Франсоа Пино
Стойност на колекцията: 1,4 милиарда долара

В колекцията на френския моден тайфун влизат над 2000 творби на 80 художници, сред които Пикасо. По-голямата част от произведенията Пино е изложил на показ в двете си галерии във Венеция. Там преди месец бе открит неговият частен музей. Punta Della Dogana до Гранд Канале. Там могат да се видят произведения на художниците Ричард Принс, Джеф Кунс, Такеши Мураками, Лючио Фонтана и други. Пино е собственик също така на Palazzo Grassi, където преди откриването на Punta Della Dogana се организираха изложби на съвременното изкуство от колекциите на френския меценат. Пино е роден на 21 август 1936 г. Близък приятел е с президента Жак Ширак и освен това е горд собственик на Puma, аукционната къща Christie's и ски курорта Вейл в Колорадо.

Ели Броуд
Стойност на колекцията: 1 милиард долара

Броуд колекционира от четири десетилетия и вече има над 2000 творби на 200 художници. Любимата му е „Заек" на Джеф Кунс. През 1984-а казва, че вече няма място по стените в къщата си и създава фондация Broad Art Foundation - нещо като библиотека за произведения на изкуството, които той дава на институции по света. Миналата година Броуд е купил между 0 и 15 творби. „Купувам само оригинални неща, казва той. "Никога няма да купя нещо обикновено." Освен че разбира от изкуство, Броуд е и един от най-големите филантропи. Средствата, дадени от него за благотворителност в периода 2007-2008, са 609,3 милиона долара. А любимите му каузи са: образование, изкуство, наука, здравеопазване


Дейвид Гефен
Стойност на колекцията: 1 милиард долара

Музикалният продуцент е естет и добър търговец едновременно. През 2006-а, само месеци преди цените да започнат да падат, той продаде четири картини за общо 420 милиона долара (сред които „Фалстарт" на Джаспър Джоунс за 80 милиона долара, Police Gazette и Жена 3 на Вилем де Кунинг за съответно 63 и 137 милиона долара). Без тях колекцията му е на стойност 1 милиард.


Роналд Лаудер
Стойност на колекцията: 1 милиард долара

Синът на Есте Лаудер купил първата си картина с 10 000 долара от своята „бар мицвах" (еврейска церемония символизираща възмъжаването на детето). Той казва, че има три категории изкуство: „О!", „О, боже!" и „Мили боже!". „Аз колекционирам само последната", допълва той. Лаудер плати 135 милиона долара за „Портрет на Адел Блок-Бауер" от Густав Климт, което навремето бе рекорд за платена сума за една картина. Картината влиза в колекцията на Neue Galerie, която Лаудер основава в Ню Йорк през ноември 2001 г. Председател е и на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Той помага в няколко случая на възстановяване на откраднато изкуство от нацистите, но критиците му подчертават, че нито веднъж не е разкрил какво съдържа собствената му колекция и не е ясно по какви канали е получил сбирката си. Притежава над 4000 творби.


Насер Давид Халили
Стойност на колекцията: 900 милиона долара

Роденият в Иран академик притежава една от най-големите колекции на ислямското изкуство - над 20 000 творби, в това число редки картини, килими и ръкописи. Първото произведение Калили си е купил още като тийнейджър. Събира и японски творби. Калили напуска Иран преди революцията от 1979 г. живее в Лондон. Прякорът му е „тайният султан".


Пол Алън
Стойност на колекцията: 750 милиона долара

Съоснователят на Microsoft притежава внушителна колекция от произведения на френски импресионисти и постимпресионисти, включваща платна на Реноар, Моне, Рой Лихтенщайн, Джаспър Джоунс и др. Алън е от милиардерите, които обичат живота, суетата и всичко онова, което водят парите след себе си. Официално съоснователят на компютърния гигант е първият собственик на частен космически кораб в света и прави първия частен космически полет в Космоса. С това той печели проект за 10 милиарда долара, а най-мащабният телескоп в света днес е кръстен на негово име.


Стивън Коен
Стойност на колекцията: 750 милиона долара

През 2006 г. Коен купи картина на де Кунинг от Дейвид Гефен за рекордните 137 милиона долара само месец след като бе купил други платно на де Кунинг от Гефен за 63,5 милиона.
Платното, озаглавено Woman III не бе изложено за открита продажба, а премина непосредствено в ръцете на новия си собственик. В настоящия момент картината, рисувана в периода 1952-1953 г., е единственият екземпляр от поредицата Women, който се намира в частна колекция. Коен е определян като един от най-успешните американски финансисти за последното десетилетие. Освен сериозната сума за картината на де Кунинг, той се е съгласил да плати 139 милиона на Стивън Уин за картина на Пикасо, но сделката пропаднала, тъй като Уин скъсал платното на картината, без да иска, докато я показвал на приятели.

Станете почитател на Класа