Филмовите дейци питат БНТ къде са парите за българското кино

Съюзът на българските филмови дейци изразява нарастваща тревога от политиката на БНТ по отношение на производството на български филми, се казва в отворено писмо от Съюза, адресирано до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, председателя на СЕМ София Владимирова и председателя на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов.

„Обществената медия има законов ангажимент да изразходва не по-малко от десет процента от годишната си държавна субсидия за българско телевизионно творчество. В чл. 71 от Закона за радио и телевизия (ЗРТ) изрично е регламентирано участието на обществената телевизия в подпомагане създаването на телевизионни филмови произведения", се казва в писмото.

Кинодейците напомнят приноса на БНТ като обществена медия за израстването на българското филмопроизводство от 1998 до 2017 г., когато редовните сесии за подпомагане на български филми с бюджет от телевизията дадоха възможност да се появят на екран творби като „Дзифт", „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", „Възвишение", „Ага" и други.

„Преустановяването на тази политика е безотговорно и недалновидно и ще доведе до отстъпление от културната мисия на обществената телевизия", пишат от СБФД.

През ноември 2019 г., посочват от СБФД, по време на публична дискусия за обществената роля на БНТ настоящият ѝ директор Емил Кошлуков недвусмислено и пред всички е заявил:

„Пари за кино няма".

„В контекста на готвените промени в Закона за радио и телевизия това поставя под въпрос волята и компетентността на сегашното ръководство на БНТ да представлява и защитава интересите на българското кино", се казва в писмото.

Кинодейците припомнят, че наскоро без професионални мотиви и аргументация беше уволнен главният продуцент на Продуцентски център „Телевизионно филмопроизводство - студия „Екран", режисьорката Боряна Пунчева. Това, според тях, демонстрира липсата на приемственост спрямо водената с години политика на БНТ за подпомагане създаването на българско кино.

СБФД настоява Българската национална телевизия да изпълнява законовите си ангажименти в областта на филмопроизводството, а именно:

1. Да бъде възстановено регулярното провеждане на годишните конкурсни сесии;

2. Да бъдат публикувани официално: размера на бюджетната субсидия за филмопроизводство, регламентиран в чл. 71 т. 3 от ЗРТ, за 2018-2020 г., както и ефективното ѝ изпълнение за всяка от последните две години;

3. Да оповести справка за финансирането на филмовите проекти по чл. 71 т. 3 от ЗРТ за периода 2018-2020 г. - за всеки проект отделно, в абсолютни стойности;

4. Да оповести концепция за изпълнението на чл. 71 т. 3 от Закона за радио и телевизия в рамките на бюджетната прогноза 2020-2022 г."

 

 

Площад Славейков

Станете почитател на Класа