Хосе Карерас става Доктор Хонорис кауза на Музикалната академия в София

    

Хосе Карерас прие поканата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ да бъде удостоен със званието „Доктор Хонорис Кауза“ – най-високото отличие на престижната образователна институция.

 

 

 

Специалната церемония в Академията ще се състои при пристигането на Хосе Карерас за последния му концерт в София на 11 майв Арена Армеец. Тогава големият изпълнител ще се сбогува с българската публика. Лично ректорът на НМА Проф. Д-р Димитър Цанев ще връчи отличието на  Карерас. Както вече стана известно, концертът на Хосе Карерас, който предстои след само месец, ще бъде грандиозно събитие, в което ще вземат участие повече от 120 души сценичен, технически и музикален екип.

 

Между тях особено ключова ще бъде ролята на младия български тенор Росен Ненчев и сопраното Илина Михайлова, които ще застанат на сцената редом с госта и ще изпълнят заедно с него популярни творби, с които Карерас си е спечелил вечно място в класическата музика.

 

Симфоничната част пък ще бъде изпълнявана от Оркестъра на Националната опера, избран лично от Карерас.

В далечната 1981-ва Хосе Карерас бе сред участниците в гала концерта в Софийската опера, посветен на 50-тата годишнина на Николай Гяуров. Тогава той се изяви под палката на маестро Руслан Райчев – изпълни арията на Рудолф от първо действие на „Бохеми“ и любовния дует с Мими от същата опера в партньорство с Мирела Френи. Съпругата на Гяуров музицира с удоволствие в негова чест, споделяйки сцената с големия италиански баритон Пиеро Копучили и със знаменития съветски бас Евгений Нестеренко.

 

Карерас е фен на футбола, а идолът му в тази игра е Христо Стоичков. Камата го посрещна с личния си автомобил при второто му гостуване у нас. Карерас бе настанен в хотел “Балкан“, където го очакваха с цветя.

 

Станете почитател на Класа