Виолета Гривишка показа Америка в багри

Долорес Витанова


Виолета Гривишка е родена през 1937 г. в гр. Плевен. През 1962 г. завършва графика в Художествената академия при проф. Евтим Томов. Работила е като художник и сценограф на Плевенския драматичен театър. Като автор на свободна практика и към различни институции до днес е участвала в почти всички общи изложби. Тя има свое запазено място в българската графика със своя богато нюансиран, оригинален език.


84 романтични платна, обединени под общото заглавие „Моята Америка“, бяха представени във вторник вечерта в Галерията на СБХ на „Шипка“ 6 в столицата. Художничка и сценографка, Виолета Гривишка ни разкрива преживяното и видяното от трите си пътувания до САЩ с невероятна игра на цветовете, като създава усещането за много свежест и красота. „Докосването до друг континент, друго пространство, природа, архитектура ме грабна още в първите мигове, когато стъпих на американска земя“, споделя специално за „Класа“ Гривишка.
Невероятният аромат на екзотични цветя, хармонията, редът и интересната архитектура силно впечатляват авторката. Така се ражда и идеята за ансамбъл от платна, които да разкажат чрез форми и багри за местата, вдъхновили авторката им. Тя не само се потапя в атмосферата на Флорида, крайбрежието на Атлантическия океан, Палм Бийч, Ню Йорк, Бостън, Провиданс, но и открива тяхната романтика, движение и ритъм.
„Пропътувах от най-северната до най-южната част на Америка и бях силно очарована от видяното, което се оказа много по-различно от очакванията ми. Невероятно въздействащи са римските къщи със своя колониален стил, хората са много по-различни от нас, навсякъде се усеща стремеж към красотата. Идеалното оформление, градинките пред къщите, алеите, парковете внушават усещането за невероятна хармония. Пътуваш с километри по магистралата и наоколо пъстри и ароматни цветя и храсти радват окото. Ние, българите, също имаме какво да демонстрираме на чуждия свят, но някак не умеем да го подчертаем“, е убедена авторката.
На всяка от картините тя отбелязва стриктно географското местоположение на обекта. Това обаче не е само авторски трик, за да се засили внушението за достоверност. В повечето случаи изображението възниква от реално състояла се среща, но е пресъздадено по много индивидуален начин, разкриващ съкровените чувства, размисли и очаквания на художничката. Със своите картини тя успява да демонстрира скритите импулси, духовната същност на нещата, като ни извежда до по-високи нива на духовността.
В изложбената зала има и 11 нови литографии, поставени точно в средата, сред атрактивно подредените под формата на подкова американски пейзажи.
Изложбата продължава до 8 юли.

Като неспокоен творчески дух Виолета Гривишка има и много мечти. Една от тях се е превърнала в истинско предизвикателство за нея. Вече две години художничката прави отчаяни опити да представи своя завършен цикъл от 150 картини за богомилството в Европа. „Тази изява я готвя отдавна, но все не успявам. Софийска градска художествена галерия ме бави повече от 24 месеца. Нямам идея каква е причината...“, сподели тя. Според нея 150-те картини - графики, рисунки, акварели и сух пастел - от Франция, Испания, Германия, България заслужават да бъдат видени от повече хора.

Станете почитател на Класа